Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

| Интервю
3
Снимка: Evidence Classics

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков. В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов. 

Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно. Изборът му пада върху Прелюд, фуга и вариация, опус 18, който Цезар Франк пише за орган и по-късно е направена клавирната транкрипция. Следва Соната за пиано №31 в Ла-бемол мажор от Йозеф Хайдн с вихрен, жизнерадостен финал, и накрая - Вариации по тема от Корели, композирани от Сергей Рахманинов във Франция след дълъг период на мълчание. 

Албумът на Иван Янъков, който ще се разпространява както в дигиталните платформи, така и на компактдиск в музикалните магазини, е записан в Нидерландия и е издание на френската фирма Evidence Classics с подкрепата на Палмс Мюзик. Продуцентът му Майкъл Файн е носител на награда "Грами" за записи на класическа музика. В мрежата вече могат да се гледат и клипове към част от изпълненията.


Интересни подробности за целия проект и неговата реализация Иван Янъков сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна