Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

| Интервю
Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо ниво.

Това каза в интервю пред БНР Велизар Шаламанов, бивш военен министър идългогодишен представител на България в НАТО.

"Разчитам, че украинската дипломация, с нов външен министър, работят със съюзниците по този въпрос. На Общото събрание на ООН ще направят още консултации. Тази конференция ще е успешна с подходящо място и участие на Русия", коментира Шаламанов.

Той обясни, че е "много сложна стратегическа комуникация е насочена към Русия, Украйна и към евросъюзниците на САЩ, и Великобритания, която цели изграждане на подкрепа да се даде разрешение":

"В политически план Държавният департамент са преценили рисковете и допълнителни аргументи за катастрофалното положение на украинските граждани. От гледна точка на Пентагона има по детайлен поглед върху стратегическите и оперативни аспекти, включително отчитане на ядрената риторика на Путин и заплахите, че използването на тези оръжия - ответен отговор, за което НАТО, трябва да бъде готово. Ако погледнете състоянието на отбраната в България едва ли сме готови за война утре. Това е процес на създаване на аргументи, но е ясно че Русия изчерпа своите. Използва ядрена заплаха, терористични атаки и заплаха за война Русия – НАТО. И трите са неприемливи и международната общност няма да ги приеме. Докато Плана на Зеленски за устойчив мир набират подкрепа в повече страни и решението ще бъде намерено по този път."

Велизар Шаламанов коментира новите елементи във войната Украйна – Русия. И един от тях е, че има Плана за мир на Зеленски.

"Пътувайки до Вашингтон ще представи на кандидатите за президенти своя План за победа, какъвто до момента не е имало. Ще стане ясно ще има пълен комплект от инструменти за спиране на войната и постигане на устойчив мир. Един от тях е посланието към Путин, че не могат да надделеят. Ако продължат терористичните атаки и да внася оръжие от Иран и Корея, ще има разрешение от Запада за оръжие, с което да ударят ключови обекти и ще разрушат нападателния потенциал на Русия. И Москва ще бъде принудена да седне на масата за преговори по Плана на Зеленски" смята Шаламанов.

Според него успешните атаки на Украйна в Курск "беше сигнал, че вече сме на нов етап, ново ниво и е време да бъде намерено мирно решение по плана на Зеленски".

"Определено това е част от този план за победа и затова е предприета операцията. Тя показа, че Русия не може да отбранява собствената си територия", каза Шаламанов.

И допълни, че върви разговор по въпроса за „използване на западни ракети дълбоко в Русия“:

"Има ясно послание и британският премиер посочи, че Путин може да спре тази война моментално, ако изтегли войските си. Русия не е заплашена от агресия, но ако продължава тогава Украйна има право на защита, включително с удари в дълбочина. И това е силен аргумент, които ще доведе до взимане на решение. Очаква се да доведе до мирни преговори."

Според Шаламанов целта е справедлив и устойчив мир, постигнат когато Русия седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна