Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван е заподозреният за опит за покушение срещу Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп е в безопасност и добре след инцидента, "който изглежда, че е опит за покушение" срещу бившия президент, обявиха от ФБР. Агент на Сикрет сървис е забелязал оръжие, което приличало на автомат "Калашников", на голф игрището на Тръмп във Флорида. Бил е открит огън срещу заподозрения, който се криел в храстите. Мъжът успял да избяга в черен автомобил, но бил видян от свидетел и по-късно арестуван.


"В храстите, където този човек се е криел, имаше оръжие, подобно на автомат "Калашников" 47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. В момента тези предмети се обработват в рамките на разследването. Агентът на Сикрет сървис, който е бил на голф игрището, се е справил страхотно", каза местният шериф Рик Брадшоу.

Районът на инцидента е бил незабавно отцепен от полицията.

Белият дом обяви, че американският държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са били информирани за инцидента и са облекчени, че Тръмп е в безпасност. Харис, която е също кандидат на демократите за президент, написа допълнително, че се радва, че опонентът ѝ от Републиканската партия е добре. "Насилието няма място в Америка", добави тя. 

Изявлението ѝ беше споделено в социалната мрежа "Екс" от бившия държавен глава Барак Обама. 

Кандидатът за вицепрезидент Тим Уолц също подчерта, че такова насилие няма място в Америка. "Това не сме ние като нация", допълни той. 

Опитът за покушение и политическо насилие беше осъден също от лидера на демократите в Сената Чък Шумър.


Междувременно на интернет страницата на кампанията на Тръмп беше публикувано кратко изявление, че той е добре, но "има хора на този свят, които ще направят всичко, което е необходимо, за да ни спрат". Никога няма да се предам, пише още Тръмп към привържениците си, част от които бяха застанали пред голф курорта след опита за покушение.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени