Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите правила за отпускане на ипотечен кредит няма да повлияят сериозно върху имотния пазар

| Интервю
Стойне Василев
Снимка: архив БНР

БНБ обяви, че от 1-ви октомври ще бъдат въведени нови правила за отпускане на ипотечен кредит. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите. 

"Досега имаше доклади, в които се отправяха предупреждения, но нямаше реална мярка, която да ограничи кредитирането, което е в рекордни темпове тази година. Това е и едно предупреждение към хората, които не са толкова добре финансово грамотни, да си правят по-добре сметката", обясни пред БНР финансовият консултант Стойне Василев.

Това няма да се отрази сериозно нито върху пазара на имоти, нито върху кредитополучателите, смята той.

"Или ще се отрази върху една малка част, обикновено с доходи от сивата икономика, които банките кредитираха при голямо съотношение дълг - доход – над 60-70%. Банките и кредитополучателите разчитаха, че има едни пари в плик. Сега това ще се ограничи". 

Той предложи хората да спазват правилото 20-20-20, което може да помогне да бъдат избегнати финансови проблеми. 

"До 20% от нашите доходи да отиват за вноска, да имаме поне 20% самоучастие, а 20 години да е и максималният срок, за който е разумно да вземем кредит". 

Все повече хора купуват допълнителни имоти, обясни финансовият консултант в предаването "Преди всички".

"Лихвите са ниски и имат финансовата възможност да го направят. Много често те стоят празни, но това води до увеличаване на цените на имотите. Очаквам през следващите 5-10 години вътрешните миграции в градовете да определят пазара на недвижими имоти". 

В София близо 60% от покупките са с ипотечни крeдити, в страната – около половината. Банките са основен играч в този пазар, посочи Василев.

"В мисленето на хората имотите останаха като почти единствената алтернатива за спасение от инфлацията. Те непрекъснато растат. В един момент ще има корекция. При по-нискокачествените спадът ще е по-голям". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени