Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия: Китай предлага подкупи на академици чрез фалшиви профили в LinkedIn

Снимка: Ройтерс

Националната разузнавателна агенция на Чехия съобщи, че Китай предлага подкупи на членове на академичната общност през фалшиви профили в социалната мрежа за делови контакти LinkedIn, за да пишат ласкави становища за азиатската страна, съобщава Евронюз.

В годишния доклад на чешката служба за сигурност на информацията се казва, че китайски агенти правят опити да се сдобият с "непублична" информация за политическата обстановка в страната като се обръщат към членове на академичната общност в LinkedIn. Обикновено фалшивите профили се представят за набиращи персонал или консултантски компании в Сингапур или Хонконг. Те отправят молба да се напише статия или проучване "в сфери, кореспондиращи с политическите интереси на Китай" в замяна на "финансово възнаграждение", се казва в доклада.

Предлагани са и безплатни пътувания в Китай и посещения на спонсорирани от държавата събития, като така са се създавали мрежи от "контакти, които се чувстват задължени и склонни да подкрепят интересите на Китай в Чехия".

В доклада се казва още, че щом се разчуе за събитие в Чехия, където могат да се появяват отрицателни коментари за Китай, се предприемат стъпки за събиране на чувствителна информация за мястото, съдържанието и участниците в това събитие.

Подобен доклад излезе и в САЩ през май, а миналия октомври ръководителят на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Макълъм заяви за Гардиън, че с над 20 000 британски граждани е бил осъществен контакт от китайски държавни агенти с цел разкриване на индустриални или технологични тайни чрез кражба на информация.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени