Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна кани ООН и Червения кръст да се присъединят към хуманитарните усилия в руския регион Курск

Андрий Сибига, украински външен министър
Снимка: Министерство на външните работи на Украйна

Украйна заяви, че е поискала от ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да се присъединят към хуманитарните усилия в руския регион Курск след трансгранично нахлуване на украинските сили, съобщава Ройтерс.

Украинската армия остава в района на Курск повече от месец след началото на нападението. Президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев е поел контрол над около 100 населени места.

Външният министър Андрий Сибига каза, че е инструктирал своето министерство да покани официално ООН и МКЧК да работят в района на Курск, след като вчера посети североизточния украински регион Суми. По думите му, украинската армия осигурява хуманитарна помощ и безопасно преминаване на цивилни в района на Курск.

Министерството на външните работи заяви в писмено изявление, че поканите са били отправени към МКЧК и ООН, "като се има предвид хуманитарната ситуация и необходимостта от надлежно осигуряване на основните човешки права на територията на Курска област". Министерството каза, че е поискало от МКЧК да наблюдава спазването от страна на Украйна на принципите на международното хуманитарно право в съответствие с Женевските конвенции, които обхващат защита на жертвите на международни въоръжени конфликти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени