Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Насар: Може да ме събори само, ако някой ми подхвърли допинг

Карлос Насар и Павел Христов
Снимка: БТА

Олимпийският шампион от Париж - Карлос Насар каза, че няма никакво желание да се занимава с проблемите на Българската федерация по вдигане на тежести и с удоволствие би си гледал изхвърлянето и изтласкването, както го посъветва президентът Антон Коджабашев, но се притеснява, че заради неволите на централата тя може да загуби лиценза си и това да го лиши от възможност да се състезава.

Насар участва в пресконференция в столицата, на която бе подробно разпитан за противоречията във федерацията, за посрещането му след олимпийската титла, както и за следващите му цели, свързани най-вече с предстоящото през декември световно първенство в Бахрейн.

"И преди съм се сблъсквал със славата и съм падал доста ниско долу, за жалост. Когато човек не може да превъзмогне тези моменти, той губи човешките си качества. За мое щастие аз съм осъзнал тези неща и смятам, че няма да се сблъскам отново с тях. Колкото до г-н Коджабашев и полиграфа, който той иска да преминем, смятам, че ако бъдат зададени правилно въпросите, той ще се провали. Но мисля, че имаме доста по-важни неща, с които да се справим. Аз лично съм доволен от отговора му, че не ми е искан процент от премиите и да не очаквам такава клауза да бъде записана в новия ми договор. Но ако той толкова държи на този полиграф, въпреки натоварения ми график, аз ще премина през него. В момента се опитвам да отделям време на всички медии, тъй като те показват внимание към нашия спорт. Освен това тренирам по два пъти на ден и се опитвам да спазвам режим", каза 20-годишният състезател.

"По-големият проблем на нашата федерация обаче е, че скоро не се очаква да се подписват нови договори. Това е доста тъжно и още един повод за оставката на г-н Коджабашев. Аз се съмнявам, че той има качествата, за да реши тези проблеми", допълни Насар по повод информациите, изнесени от Антон Коджабашев и екипа му, че федерацията има заварени дългове от предишния президент Ариф Маджид за близо 1 милион лева.

"Аз си гледам изхвърлянето и изтласкването, но ако продължи това бездействие на Българската федерация по вдигане на тежести, това, че си гледам изхвърлянето и изтласкването, няма да ми свърши никаква работа. Всички знаем, че заради тези големи задължения, които не се плащат дълго време, е възможно да се вземе лицензът на федерацията. Това може да ме лиши от участие на световното първенство, което предстои. Това е моето притеснение и затова се намесвам, за да си кажа мнението по въпроса. Моите остри думи по адрес на г-н Коджабашев са изцяло в професионален план. Аз срещу него нямам нищо лично. Просто искам в нашата федерация да дойде човек с визията за нещата и да си върши работата. Аз не съм видял никакво действие от страна на г-н Коджабашев, откакто той е заел поста си. Казва, че е завел дела, че иска да ходим на полиграфи, сякаш си няма друга работа. Да ми беше пуснал едни изследвания да ме види как съм. От федерацията не съм видял нищо във финансово отношение. Искам да благодаря на г-н Николай Вълканов, който заедно с Илиян Рашев пое цялата ми подготовка. Министерството на младежта и спорта също помогна, но за жалост, ако нещата зависеха от БФВТ, както трябва да е, просто нямаше да се справим и нямаше да участвам дори на квалификацията за Олимпиадата", допълни тежкоатлетът.

Той бе попитан и за това дали има конкретен кандидат, който би подкрепил за президентския пост в БФВТ.

"Не смятам да имам каквито и да е включвания към новата управа на федерацията, ако такава се избере. Моето желание е федерацията да върви, защото в момента имаме успехи. Ако дойде човек с визия, ние може да имаме най-процъфтяващата федерация. В последните години ние нямаме никакво спокойствие. Трябва да се справяме със спортните си проблеми, с личните си проблеми, а както се вижда трябва да се справяме и с проблемите на федерацията. Когато има проблеми, трябва да се говори за тях, за да могат те да се решат. Не искам да говоря за доблест и дали г-н Коджабашев ми е казвал нещо, или не. Само искам да го посъветвам да бъде доблестен и честен в своите очи и след това в очите на другите хора. Истината е, че клубовете се мъчат. Те не могат да стоят дълго време без пари. В момента в клубовете се чудят какво решение да вземат. Сега може и да имаме добри резултати, но ако няма правилен процес на работа, българското вдигане на тежести ще умре", предупреди Насар.

Той обаче отново отрече възможността един ден да вдига за държава, различна от България.

"Няма какво да ме накара да се състезавам за друга страна. България заслужава шампион като мен. Надявам се с действията си да оправдавам очакванията към мен. Не мисля, че има нещо, което би ме накарало да отида в друга държава. Искам само да можем всички да можем да се гледаме в очите, защото при последните трима президенти станахме свидетели на много грозни сцени. Иван Иванов и Ариф Маджид бяха приятели, после бяха един срещу друг в съда с подкупи и маркирани банкноти. Аз тези игри на лицемерие не мога да ги играя. Оставката на г-н Коджабашев е морален акт заради неговото бездействие. С него той лишава федерацията от финанси и състезателите от състезания. Спортистите се състезават, само защото обичат спорта. Надявам се в новата федерация да има точно такива хора, които обичат щангите и милеят за тях", добави Карлос Насар. 

Неговият личен треньор Павел Христов също изказа подобно мнение.

"Нищо лично към г-н Коджабашев, но федерацията просто не върви. Единствено се радваме, че той каза, че на Карлос няма да бъдат правени финансови удръжки."

"Въпреки всички тези проблеми, ние имаме два медала от Олимпиадата. Затова призовавам колегите - треньорите в другите клубове, да излязат и да защитят националните си състезатели, тъй като те не са взимали заплати от декември 2023 година. Нека кажат каква е ситуацията, а не да говорим само ние с Карлос."

Христов добави, че принципно подкрепя подписката на Стефан Ботев за свикване на ново отчетно-изборно събрание, но още не е решил за кого ще гласува, тъй като иска да види какви идеи имат кандидатите за президентския пост във федерацията. Насар пък посочи, че няма никакъв вариант да бъде подкрепен кандидат, който смята да разчита на настоящия старши треньор на националния отбор Иван Иванов.

"Аз не мога да дам доверието си на човек, който смята да продължава да работи с Иван Иванов. Той е в средата на всички проблеми. Аз съм наясно с принципната позиция на Стефан Ботев, но ако той реши да продължи да работи с Иван Иванов, той няма да има подкрепа от мен", заяви Насар. 

Младият щангист бе попитан и за очакванията си към световното първенство в Бахрейн през декември, където ще се състезава в нова, по-горна категория, най-вероятно до 94 килограма.

"Имам още доста какво да покажа. Моето желание е да стана още поне веднъж олимпийски шампион, а защо не и трети и четвърти път. Но едно да го искаш, друго е да го можеш и съвсем различно е да го направиш. Има доста стъпки пред нас, първата от които е световното първенство в Бахрейн. Сега съм се насочил натам."

"Разликата между първия и втория е, че първият е номер 1 и той се състезава със себе си. От Катар насам аз винаги съм бил първи и във всяко състезание съм успявал да надградя. Единствената ми цел е да участвам на състезания и да преодолявам предизвикателства. Сега вземам позиция, само за да съм сигурен, че ще мога да продължа да се състезавам. Нямам амбиции към властта във федерацията. Имам си мои грижи, с които да се справям. Внимавам какви хора има около мен и се старая да стоя далеч от недоброжелатели. От октомври ще се занимавам само с моя подготовка. Мисля, че единственото нещо, което може да ме събори, е някой да ми подхвърли допинг. Аз никога не съм употребявал и това се доказва през цялата ми кариера. Най-вероятно съм най-проверяваният състезател. На проверяващите винаги съм им изглеждал съмнителен, но това е тяхната работа - да идват и да ме проверяват. Аз искам чист и справедлив спорт. 

Активната подготовка за шампионата на Насар ще стартира в следващите 2-3 седмици.

"Започваме подготовка на Белмекен на 4 октомври. Там ще останем до 4 ноември. След това от 11 ноември до 3 декември ще направим подготовка в Спорт Палас във Варна. Надявам се да се върнем със световното злато", уточни Павел Христов.

Карлос Насар закъсня с 30 минути за обявената за 11:00 пресконференция, тъй като преди това бе на откриването на учебната година в Националната спортна академия (НСА). Там той получи награда от ректора проф. Красимир Петков.

"Това е пример и мотивация за новодошлите в НСА, както и мотивация и гордост за всички нас да бъдем изкарани пред останалите студенти и да ни наградят с почетен приз."

Преди старта на пресконференцията Насар и Христов получиха традиционните призове за "Спортист на месеца" и "Треньор на месеца" за август за спечеленото злато във френската столица.

Чуйте още от Карлос Насар в звуковия файл:



По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени