Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България

В Средно училище "Димитър Митев" на територията на затвора в Ловеч бе открита новата учебна година - тържествено бе посрещнато училищното знаме, свещеник отслужи водосвет за здраве и благоденствие - 16 септември 2024 г.
Снимка: БТА

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България. 58 от тях са първокласниците.

Шест средни училища със седем филиала към тях има та територията на затворите в България, съобщи директорът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов, който откри новата учебна година в средното училище "Димитър Митев" при затвора в Ловеч:

"Условията в тези училища са като във всяко едно българско училище. Имаме възможността за лишените от свобода, които нямат степен на начално образование, да подобрят своите знания и компетентности и съответно в същото време се работи и по линия на социалната дейност, за да можем да върнем едни по-добри хора в обществото", коментира главен комисар Йорданов.

В училището към затвора в Ловеч за новата учебна година са записани 72 лишени от свобода, поясни директорът Марийка Димитрова:

"Училището е както всички останали училища. Получават такива знания както и другите, само че нашите методи системата ние по-гъвкава, тъй като работим с доста обременени хора - лишени от свобода с много проблеми, и второ - с много дефицити, тъй като отдавна са учили или не са ходили на училище, или са ходили много малко и са прекъснали обучението си, завършили клас, но с много малко знания. 

Най-възрастният ни ученик е около 60-годишен, 11. клас."

Новата учебна година беше открита тържествено с внасяне на училищното знаме, издигане на националния флаг и химна на училището. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени