Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на ДПС

Снимка: БТА

Пет дни преди да стане ясно окончателния вариант, под който партии и коалиции ще участват на предстоящите предсрочни избори, двете фракции в Движението за права и свободи продължават съдебната битка за марката "ДПС". 
Върховният административен съд (ВАС) заседава по три жалби на групата около почетния председател Ахмед Доган. ВАС ще се произнесе в срок по трите дела, образувани по жалби на политическа партия (ПП) ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.
Какво се случи в съдебната зала:

Става дума за жалби срещу регистрацията на коалицията около  Делян Пеевски  - "Движение за права и свободи - Ново начало", след решение отново на ВАС, срещу отказите на Комисията - на основание на това решение да регистрира за самостоятелно участие Движение за права и свободи, и да извади партия ДПС от регистрираната коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало".

В съдебната зала за втори път се срещнаха адвокатите на ДПС, упълномощени поотделно от двамата съпредседатели и отново съдът беше свидетел на оттегляне на жалбите, оттегляне на оттеглянето и оттегляне на пълномощията на оттеглилия оттеглянето.

Според адвокатите, изпратени от Пеевски - Александър Ангелов и Светлин Панов, жалбите са опит да преразгледа влязлото в сила решение на ВАС, което доведе до регистрирането на коалицията - "Движение за права и свободи - Ново начало" за вота на 27-ми.
Но според процесуалния представител на ДПС - Чакъров - Георги Атанасов, същото решение е обявило правилата за подаване на документи за регистрация, определени от ЦИК за незаконосъобразни, което прави незаконосъобразни и решения на Комисията, свързани с двете ДПС.
 
Очакваме решението на съда. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени