Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Джорджа Мелони и Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,  която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и Обединеното кралство са свързани с постоянен диалог относно външната политика, отбраната и сигурността.  Особено внимание е  отделено на борбата с незаконната миграция.

Двамата лидери възнамеряват да засилят сътрудничеството в борбата срещу контрабандата и трафика на хора. По този въпрос , на пресконференцията Мелони каза:

"Това е феномен, който засяга цяла Европа. С британския премиер сме съгласни, че първото нещо, което трябва да направим, е да засилим борбата срещу трафика на хора чрез комбиниране на усилия за сигурност, сътрудничество между полицейските сили и разузнавателните служби".

Със Стармър е бил обсъден и протокола за мигранти Италия-Албания, на който британското правителство обръща много внимание, като Италия e "предложила  елементи за по-добро разбиране на този механизъм".

За икономическите взаимоотношения с Великобритания, Мелони изтъкна, че относно сигурността се работи по международната инициатива с участието на Великобритания, Италия и Япония за разработката на нов изтребител стелт:

"Това е много авангарден изтребител шеста генерация, който трябва да е готов до 2035 г.".

Мелони уточни, че той е нужен на европейската отбранителна индустрия. Стармър потвърди за инвестиции в отбраната на Обединеното кралство и за иновации в тази посока от две италиански компании.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна