Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Снимка: БТА

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда.

Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява едностранен отказ от субективното право на ДПС да участва в коалиционното споразумение и в състава на коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало", прави се изрично заявление за оттегляне на ДПС от решението за образуване на коалицията, както и се оттеглят пълномощията за представителство на партията в коалицията.

Втората жалба е срещу решението на ЦИК за регистрация на коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало" за участие в изборите.

Според ВАС, фактите по делото показват, че е налице удостоверение от Софийски градски съд от 27-август тази година, според което председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно. Чл.10, ал.2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си, определени в ал.1, заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава.

Върховните магистрати приемат, че председателите на партия ДПС, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството. Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това.

С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии, посочва още от Върховният административен съд.

В производството по регистрация за участие в изборите, съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които разполагат с еднакви и равни права.

Решенията по тези две административни жалби са окончателни, посочва от ВАС.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна