Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън ще посети Египет за преговори за примирие между "Хамас" и Израел

Антъни Блинкън се качва в самолета си в Кайро, за да отпътува към Вашингтон след едноседмичната си обиколка в Близкия изток, 11 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет тази седмица, за да обсъди усилията за постигане на примирие в Ивицата Газа, съобщи Държавният департамент.

Войната обаче повиши напрежението и на северната граница на Израел с Ливан, където размяната на удари между израелската армия и ливанската групировка "Хизбула", съюзник на радикалното палестинско движение "Хамас", стана почти ежедневна. Това засилва опасенията от военна ескалация в региона.

Завръщането на израелците, избягали от презграничния обстрел през на "Хизбула", ще бъде част от разширения списък с военни цели на Израел. Това обяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс и АФП. В изявление от офиса на  Нетаняху уточниха, че решението за обновяване на военните цели е било взето на заседание на израелския кабинет по сигурността.

Вчера министърът на отбраната Йоав Галант е заявил пред пратеник на Съединените щати, че "военна акция" е "единственият начин да се осигури завръщането на общностите от северната част на Израел по домовете им", отбелязва АФП.

Израелските сили и подкрепяната от Иран "Хизбула" се обстрелват взаимно почти всекидневно от 7 октомври, когато кървавата атака на "Хамас" предизвика войната в Ивицата Газа. От "Хизбула" твърдят, че действията им са в подкрепа на техните палестински съюзници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна