Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие продължават да обсъждат срещата Силяновска - Радев

Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска, която беше у нас миналия петък, са поставени българският трикольор и знамето на ЕС, но отсъства държавното знаме на Северна Македония, продължава да е водеща в страната.  

"Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение. Тогава ще повярваме, че и другата страна действа добросъвестно", това коментира в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски. 

Той уточни, че работният обяд в София, на който е присъствал и е имало и държавното знаме на Северна Македония, е преминал в приятелска атмосфера и са били обсъдени няколко теми, сред които и Коридор 8, както и отварянето на ГКПП "Клепало" между Струмяни и Берово.

Посланикът ни в Скопие Желязко Радуков е обяснил на среща в Министерството на външните работи на Северна Македония, където е бил повикан вчера, че при посещения като това миналия петък на президента Гордана Силяновска-Давкова - нито държавни, нито официални, нито работни - "протоколната практика не предвижда изпълнение на химни, поставяне на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути". Това съобщиха пред наш репортер от българското Министерство на външните работи.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна