Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа реч на британския външен министър - с акцент върху климатичните промени

Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес британският министър на външните работи Дейвид Лами ще произнесе първата си голяма реч в новата си роля, като се очаква да постави акцент върху действията в борбата с климатичните промени и опита за промяната на международния имидж на Обединеното кралство в тази област.

Дейвид Лами ще използва речта си, за да наблегне на справянето с климатичните и природни кризи и как те се пресичат с геополитиката, конфликтите и несигурността. "Въпреки че заплахата може да не изглежда толкова "спешна" като тероризма или автократичните режими, тя е по-скоро системна, всеобхватна и бързо напредваща към нас", се очаква да каже външният министър.

Новото лейбъристко правителство се опитва да съживи енергийната политика на Обединеното кралство и да възстанови позицията на страната като глобален лидер в действията за климата, което беше видно, когато страната беше домакин на климатичната конференция COP26 в Глазгоу, но тази политика беше разводнена по времето на премиера Риши Сунак, коментира Скай нюз.

Новата цел е достигане на 100% "чисто" електричество, което означава замяна на въглищата и природния газ с възобновяеми и ядрени източници до 2030 година или пет години по-рано от определения от консерваторите срок. Правителството иска да използва тази цел като начин за лобиране сред други страни за по-бързо декарбонизиране.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна