Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на солните извори.


Сред откритията на археолозите е и интересен керамичен съд с богата украса. Той е с формата на бик, който лежи на лявата си страна. Краката му са изпънати в съответната посока, а шията е изправена нагоре. "Според мен тези фигури са били без глава, а дългата шия се е пълнела с течност, която е изливана. Бикът е символ на мъжкото начало", поясни акад. Николов. Бикът е представен без глава, удължената шия е моделирана като устие, а краката са частично счупени. Тялото е масивно и изпълнена с червени ленти, кантовани с врязани и инкрустирани с бяло вещество линии. 

Обредната яма е от късния халколит през 4 150 г. пр. Хр. Тя се намира в края на селището и е изпълнена с по-големи и по-малки счупени съдове, някои от които са разтрошени на място. Биконичният съд е открит от специалистите още при вдигането на най-горния пласт. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:

По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени