Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Снимка: Радио София

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място.

Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази насока, а именно въвеждането на възможност инструктажите по безопасност и здраве при работа да се провеждат в дистанционна форма.

Пред Радио София д-р Марина Желябова - експерт по здравословни и безопасни условия на труд в служба по трудова медицина и консултант по здраве и безопасност коментира, че за професиите, за които е възможна дистанционна или хибридна работа, това е бъдещето.

„Все по-приложимо е предвид промяната във формите на труд на всички нас и все повече хора го предпочитат. Има много проучвания, които твърдят, че работоспособността на работещите от вкъщи е по-голяма“, каза д-р Желябова.

Според нея дистанционната работа може да не се отрази добре на хора, които по принцип са интровертни.

„Бих дала препоръка на хората да си имат едно стационарно работно място с фиксирано работно време и да не си казват вечер „аз съм получил имейл, нека да седна да отговоря“. Хубаво е да си разграничават работното време, а работното място трябва да бъде ергономично“, посочи д-р Марина Желябова.

Тя добави, че 57% от работещите дистанционно твърдят, че имат някакво мускулно-скелетно увреждане, поради неудобно работно място.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени