Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Снимка: Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата.

Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя Александрова - член на УС на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

„Все септември месец имаме различни инициативи точно, за да променим тази стигма и нагласата на обществото, за да ги информираме повече за всичко, през което преминават нашите деца и да счупим тази стигма. Един от най-големите митове е, че ракът е заразно заболяване и болните деца са опасни за здравите деца“, обясни Александрова.

Тя добави, че сдружението се бори и с мита, че тези деца са обречени.

„Това абсолютно не е така. Ракът в детска възраст може да бъде победен. Медицината много напредва, в някои държави достига 90% успеваемостта от лечението при левкемиите“, посочи Петя Александрова.

На 19 септември ще бъде открита изложба „Да победиш рака“ с авторски снимки на деца и младежи, победили коварната болест.

Борейки се със стигмите в обществото, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ излъчва и подкаст, в който се включват четирима млади хора преборили рака. Те издават и книга за късните ефекти при деца и младежи, преборили онкологично заболяване, която ще се разпространява безплатно в детските онкохематологични клиники в София, Варна и Пловдив.

Златният цвят е символът, с който се почита смелостта на децата с рак. Затова от сдружението приканват различни институции да се включат в световната инициатива „Light It Up Gold!“, като осветят за няколко дни публични сгради или поставят на фасадите им голяма златна панделка.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени