Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа"

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет към кмета  на Община Казанлък е внесъл предложение до кмета Галина Стоянова за провеждане на местен референдум на тема: "Храм – паметника  Бузлуджа – за и против управлението му от Община Казанлък".

От своя страна Стоянова е внесла в Общинския съвет доклад за приемане на решение за провеждане на референдума на 17 ноември. Това стана ясно от специална пресконференция на общинското ръководство и ръководството на Консултативния съвет.

Кметът на Община Казанлък акцентира, че целта на инициативата е не възстановяването на паметника в неговата идеологическа форма, а като архитектурен обект от национално културно значение.

Относно въпроса как може собствеността на паметника на Бузлуджа да бъде променена юридически, Галина Стоянова обясни, че това може да се случи със заповед на областния управител на Област Стара Загора.

Тя каза още, че са осигурени близо 7 милиона лева чрез концепцията за интегрирано териториално развитие. С тях ще бъдат възстановени покривът, страничните прозорци и изградени електрически и ВиК инсталации.

Председателят на Гражданския консултативен съвет към Община Казанлък Цветолина Симеонова обясни, че решението за референдума е взето на заседание на 7 август.

Една от причините за това е сериозния туристически интерес към паметника на Бузлуджа, който според статистически данни е посещаван от около 50 хиляди туристи ежегодно, а също и че от 24-то място преди години в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 години паметникът вече заема 5-та позиция. 

По публикацията работи: Деян Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени