Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размяна на удари с дронове между Украйна и Русия

Снимка: АП/БТА

Земетресение бе регистрирано преди разсъмване в руската Тверска област - северозападно от Москва, след украинска въздушна атака по арсенал на руската армия.

Атаката предизвика временна евакуация на местните жители от засегнатия район. Почти по същото време Русия прати поредната вълна от дронове срещу енергийната система на Украйна. 

Земетресението с магнитуд 2,8 бе отчетено от норвежкия институт Норсад, малко преди четири часа сутринта местно време на нулева дълбочина и на 17 км от град Торопец, на 380 км от Москва и на близо 500 км от северната граница на Украйна .

НАСА съобщи, че спътниците ѝ са засекли източници на интензивна топлина на площ от 14 квадратни километра.

Видеокадри в социалните мрежи показаха множество детонации, най-голямата от които според експерти съответства на взрив на повече от 200 тона експлозиви.

Губернаторът на Твер разпореди евакуация и прати 150 пожарникари с 40 противопожарни автомобила да ограничат възникналия пожар, но не уточни какво гори.

Руски военни блогъри обаче, както и източник на Ройтерс от службата за сигурност на Украйна СБУ, съобщиха, че е ударен голям арсенал, в който са се съхранявали боеприпаси за ракетните комплекси "Искандер" и "Точка У", управляеми авиационни бомби и снаряди.

Според BBC и репортаж на руските агенции от 2018 година става дума за комплексното укрепени складове на стойност десетки милиони долари, планирани така, че да издържат ядрена атака.

Въпреки твърденията на губернатора и на украинските служби, че атаката е била извършена с безпилотни апарати, руски блогъри са усъмниха, че мощни експлозии като снощните са могли да бъдат предизвикани от дронове.

Не е ясно колко точно хора са били евакуирани от Торопец, който наброява около 11 000 жители. По обед местно време губернаторът обяви, че ситуацията е стабилизирана, увери, че жертви няма и подкани хората да се върнат по домовете си.

А от CБУ заявиха, че ще продължат методично да понижават ракетния потенциал на Русия, използван за разрушаване на украинските градове.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени