Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

17-ият Международен фестивал на военните оркестри започва днес във Велико Търново. По традиция форумът е част от честванията за независимостта на България. Велико Търново е българският град, където за първи път в страната засвирва военен оркестър при приемането на Търновската конституция.  

Близо 100 музиканти под пагон от Румъния и България участват в 17-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново.

Мисията на военните оркестри днес е да повдигат бойния дух на армията и да поддържат патриотизма в обществото, казва началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, организатор на форума:

"Посланието е, е това е хубава традиция, която трябва да бъде продължена. Този фестивал е нещо изключително в навечерието на един от най-хубавите национални празници. Когато военните духови оркестри засвирят, те показват духа на нашата държава, показват мъжеството и силата, с които ние сме постигнали тази държава, защото, ако няма България, няма да има нито един от нас."

"Българският военен музикант в своята 140-годишна история винаги е защитавал и изграждал както българската музикална култура, така и авторитета на българската армия и за нас, българските военни музиканти, е гордост да носим военната униформа и за музицираме за тази наша страна България “, казва подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

За българските военни музиканти е гордост да носим военната униформа, споделиха пред БНР Иван Стоев и Аксиния Йорданова:

"Това е отровност към работата и всичко свързано с нея. Ние, по-възрастните, сме завършили известното до скоро и закрито вече Военномузикално училище. След като сме тръгнали по този път, сега довършваме тази мисия. Мисията е да служим на армията, на държавата, да представяме в чужбина и в България армията по най-добрия начин, най-вече с музика", коментира Иван Стоев.

"За мен това е чест и привилегия да нося пагони и в същото време да упражнявам професията си. Свиря на флейта и пиколо и съм единствената жена в нашия оркестър", посочи Аксиния Йорданова.

В тазгодишното издание на Международния фестивал на военните оркестри участват оркестърът на Представителната гвардейска част, на Националния военен университет и Втора тунджанска механизирана бригада и на Военно-морските сили на Румъния.

Откриването на фестивала е в събота от 17 часа пред Музикално-драматичния театър във Велико Търново. На празничния 22 септември военните оркестри на България и Румъния ще водят шествието от крепостта "Царевец" до паметника "Майка България", а по обяд ще изнесат в центъра на града своя шоу спектакъл за великотърновци, туристите и гостите за Деня на независимостта.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна