Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бойков с нова книга за съседите

"Каков си? Писател. Никой не е съвършен." Така завършва главата "Начало на дневник" от книгата на Николай Бойков "Верно на оригиналот". Знаем, че като автор той често е ироничен, но и добронамерен, развеселен, но и тъгуващ, любопитен екстроверт, но и интровертен фланьор, съзерцател на света около себе си, без да му се натрапва, но и не остава безразличен…

Редактор на книгата е Иглика Василева, която я определя като "личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други озадачаващо непонятни.

Цялата книга ухае с невероятни миризми, защото Ники обикаля по цял ден – улици, пекарни, сладкарници, гостилници, пазари, и читателят научава имената на всевъзможни зеленчуци, билки и подправки, а покрай тях и на някои рецепти. Често заговаря бабички от сергиите, келнерки, продавачки от книжарниците или пък обратното – те него. Но най-много книгата му ухае на хартия и мастило, защото най-важни и вълнуващи изглеждат срещите му с неговите братя по перо".

Николай Бойков е написал и подредил една жанрово неопределима книга, която е разнообразна и пропита с документални наблюдения, конкретна и поетична едновременно, дневникова, но и изпълнена с "преводни приложения" – разкази и стихотворения в негов превод на познати и непознати македонски автори, мечтателна и буквална, като готвенето на клин чорба.

Интересна, забавна и много полезна книга е "Верно на оригиналот", ако искаме да научим за съседите си повече от първа ръка, без политически българо-македонски добавки и със здравословна доза хумор. Премиерата ще се състои на 24 септември във "Фокс бук кафе" от 18.30 часа.

Чуйте Николай Бойков:

Снимки: ИК "Жанет 45"
По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна