Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лена Бориславова: Законът за адвокатурата може да бъде приет в рамките на днешния ден

"Процедурата по избор на нов главен прокурор е открита, но е нелигитимна чисто демократично и принципно"

| Интервю
Лена Бориславова
Снимка: Мария Филева

"Законът за адвокатурата е много важен и дори ветото да бъде уважено, трябва да бъде поправен и приет в това НС. Може да се случи в рамките на днешния ден".

Това заяви пред БНР Лена Бориславова, ПП-ДБ.

Депутатите от парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси отхвърлиха ветото на президента Радев върху част от промените в Закона за адвокатурата. Миналата седмица пък адвокатите обявиха, че са готови да протестират, ако народните представители го приемат.

"Случвало се е и преди с други закони. Приема се ветото, веднага се преминава към поправяне на онези проблемни части, свързани с особените представители,  и още същият ден се приема изцяло закона, напълно функциониращ.  Така, че да не трябва след една година отново да ни санкционира ЕК и пак да се намираме в същата ситуация. Водим разговори с всички парламентарни групи".

Тя коментира случващото се с избора на нов главен прокурор.

"Процедурата е открита, но тя е нелигитимна чисто демократично и принципно, защото това е същият състав на ВСС, който действа по политическите указания на ГЕРБ и ДПС и насочваше Гешев, а сега и Сарафов да преследват определени лица, да опъват чадъри над други. Трупат се едни дела на трупчета или се активират тогава, когато е необходимо

Нищо не печелим, ако сегашният състав на ВСС си избере трети по ред главен прокурор за седем години.

Ако няма кандидати, тогава процедурата приключва неуспешно. Следващото НС ще трябва да проведе честен конкурс за нов състав на ВСС.

Ако се появи кандидатура, тогава ще съберем подписи, за да внесем искане за тълкуване на Конституцията във връзка с частта за това как се уреждат последиците по повод отмяната на конституционните промени и избора на нов Съдебен съвет". 

В това Народно събрание не сме спирали да се борим за онези теми от нашата програма, които считаме, че са важни, за да има България бъдеще и да се движи напред, посочи още Бориславова в предаването "12+3".

"Нашата задача в ПП-ДБ е да използваме НС, за да прокарваме и настояваме за приемането на антикорупционно законодателство, което е и сред условията за получаване на парите по ПВУ. На второ място е изискването ни постоянно да се осветляват всякакви практики и закононарушения, за да се оказва натиск върху завляданите контролни органи да си свършат работата". 

В това НС формирането на мнозинства, които да отчетат нещо полезно, беше изключително трудно, но има и някои малки победи, посочи Лена Бориславова. 

"В сферата на здравеопазването стигнахме до приемане на забрана за продажба на райски газ на физически лица. Направени бяха редица административни облекчения в посока електронно здравеопазване.

Факт е обаче, че не приехме Закона за личния фалит. Ние сме едниствената държава в ЕС, която няма такъв режим.

Факт е, че не приехме правилата за избор на ново ръководство на Антикорупционната комисия. Спасен беше сегашния шеф на комисията, който е абсолютна бухалка на Делян Пеевски". 

С ДБ подписахме коалиционно споразумение - нашата сила е да се борим заедно, но ще заложим и на различията си, за да надградим и стигнем до повече избиратели, обясни още тя в предаването "12+3".

"Имаме много ясна формула за излизане от политическата криза. Това, което ние предлагаме, е да се потърси общественик, който да бъде мост между политическите партии, които не си говорят. Той  да бъде номиниран за министър – председател и да избере кабинет. ПП-ДБ няма да настояваме да имаме министерски кресла, а ще търсим хора, които да свършат работа. Това е формулата, с която се явяваме на тези избори".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна