Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на ЧСИ: Има тенденция за отказ от професията

Снимка: Сайт на Камарата

Анализ на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че през последните пет години системата на частното съдебно изпълнение изпитва огромни затруднения. Те се отразяват негативно както на съдебните изпълнители и техните служители, така и на правосъдната система, бизнес средата и приходите в хазната, предупреждават от Камарата. 

От Камарата на частните съдебни изпълнители отчитат тенденции за отказ от професията - 16 затворени кантори, половината от които -- за последните 5 години, 30% намаление на персонала, критично положение при малките и част от средните кантори, силно намаляване на броя на новообразуваните дела, значително намаляване на събраните суми. Огромното повишаване на разходите при намаляващи приходи застрашава самото съществуване на професията, предупреждават от Камарата и настояват за незабавни мерки за Стабилизиране на системата, включително актуализиране на таксите, промяна на режима на данъчно облагане и възлагане на нови дейности на частните съдебни изпълнители.

С проблемите са били запознати и бивши министри на правосъдието, сред които Атанас Славов, както и настоящият - Мария Павлова. Мерки обаче не са били предприети, което, предупреждават от Камарата, води до призиви за крайни действия като затваряне на кантори.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени