Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е необходим посредник за отношенията между София и Скопие"

Андрей Ковачев: Преговорната рамка на ЕС за РСМ няма да се пропука, колкото и Орбан да си предлага услугите

"България има нужда от нов закон за българското гражданство"

| Интервю
Снимка: БТА

Единната европейска преговорна рамка за Република Северна Македония няма да се пропука, колкото и Виктор Орбан да си предлага услугите

Това каза пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев във връзка с разделянето на РСМ от Албания по пътя на интеграцията в ЕС.

Той припомни, че бившият македонски премиер Никола Груевски избяга в Унгария, а голяма част от македонските "медии на ВМРО-ДПМНЕ са в ръцете на унгарците и не са, най-меко казано, много приятелски настроени спрямо България и духът на добросъседство липсва".

Не е необходим посредник за отношенията между България и Република Северна Македония, заяви Ковачев в коментар на предложението на унгарския премиер за посредничество между София и Скопие.

По думите му основната теза на управляващите в Северна Македония е, че "пътят на РСМ към Европа е спънат от София, българите са лошите и те са виновни за всичко":

"Това се опитват да го прокарват като основна теза и в македонските медии. ... Политиката на Християн Мицкоски и неговото правителство и това, че не спазват преговорната рамка - те самите са виновни за това, но не искат да го признаят". 

Несправедливо беше Албания да продължава да чака заради това, че РСМ не покрива критериите за започване на преговори за членство в ЕС, подчерта евродепутатът. 

"Въпросът е защо Северна Македония не покрива тези критерии. Говорим за основни човешки права, така че българите в РСМ да се чувствата спокойни и да имат възможност за кариерно развитие. В момента няма нито един, открито заявяващ своята идентичност българин, който да е на някаква позиция в каквато и да е институция, защото това не се счита за добре, това е опасно. Това трябва да бъде променено. Ние ги подкрепяме толкова отдавна, първи ги признахме. ... Ние не сме имали проблем с името, България ги е признала още на времето с името Република Македония. Да не се представят като жертва, защото са си променили името. България няма нищо общо с това. ... Ние имаме проблем с това, че наши сънародници се страхуват и имат проблем да се самоопределят като българи. Освен това - езикът на омразата, фалшифицирането на учебниците, неспазването на Договора за добросъседство, подписан 2017 г.", обясни Ковачев.  

България винаги е искала и продължава да иска интеграцията в ЕС на всички държави от Западните Балкани, но те "трябва да си напишат домашното", заяви Ковачев:

"По отношение на РСМ основното домашно е преодоляването на омразата и фалшифицирането на историята, защото от там идва дискриминацията на хората, които сега искат да се самоопределят като българи".

В предаването "Неделя 150" евродепутатът посочи, че България има нужда от нов закон за българското гражданство и да има публичен регистър на всички от 2001 г., които са получили българско гражданство.

"За РСМ са между 120 и 140 хиляди души, които са взели българско гражданство. ... Българското Народно събрание трябва да промени тази несправедливост и да не се използва българското гражданство за компромати, както стана с градоначалничката на Скопие и с много други хора - министри и членове на техни семейства. Най-накрай този саботаж в българския парламент - да не се приема публичният регистър - трябва да бъде преодолян". 

Интервюто на Явор Стаматов с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени