Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преди да забравя" предизвиква емоционалния свят на зрителя

Филмът на Станислав Дончев беше част от 42-рата "Златна роза"

Новият български филм "Преди да забравя" е пример за интерпретация на реалността чрез изразните средства на седмото изкуство. Той беше един от филмите в конкурсната програма на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза", вдъхновен от действителни събития.

В него възрастният Стоян е с напредваща деменция и дъщеря му Илиана решава да му организира пътуване, за да прекара последните дни с малкото останало от баща ѝ, който скоро няма да познава никого.

Филмовият разказ се базира на лични мотиви от живота на сценаристката Теодора Стоилова-Дончева с нейния баща. Режисьор на филма е съпругът ѝ – Станислав Дончев.

Актрисата в главната роля – Александра Димитрова, за която "Преди да забравя" е дебют на голям екран, също има своята лична история. Нейната баба също е страдала от деменция.


"Преди да забравя" е едно предизвикателство към емоционалния свят на зрителя. Една от основните заслуги за това има актьорът, който влиза в ролята на бащата, а именно – Иван Савов. За своя образ той стъпва върху спомените за заболяването на майка си.

По повод положителните отзиви за играта му във филма, той казва:

"Когато чуеш такива думи, чувстваш, че животът ти не е минал напразно, че има смисъл в това, което правиш".


По думите на режисьора Станислав Дончев, когото познаваме и от филма му "Писма от Антарктида", целият тон на "Преди да забравя" е в посока на надеждата, любовта, прошката и всички хубави неща, които можем да дадем и получим в живота. Той обясни, че в работата си винаги се стреми към създаване на позитивни творби.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени