Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Северна Италия популяризират родната история и приноса на Славейковия род

10
Снимка: Росица Лазарова - Сбаралия

На 22 и 23 септември в красивото италианско градче Брунате над езерото Комо, на фона на величествените Алпи и гледката към цялата долина на Ломбардия се събраха българи, предимно от Северна Италия. В продължение на два дни те почетоха не само официалния празник, но и приноса на фамилията Славейкови към провъзгласяването на българската независимост. "Имахме идея да разкажем повече за България и нашата история" – пояснява пред Радио България Кръстьо Карабойчев, председател на Българо - италианската асоциация "Пенчо Славейков": 

Пред паметника на Пенчо Славейков в Брунате

"Идеята за едновременното честване Деня на независимостта и славейковия род се роди в разговор с доц. Емил Димитров, който е част от нашета общество. За ролята на Христо Славейков – председател на 14-ото Народно събрание и една от най- значимите личности при обявяването на независимостта на България. Той чете манифеста за обявяването на независимостта в парламента и го връчва тържествено на цар Фердинанд, а на Царевец, след прочитането на манифеста от Фердинанд, той като председател на народното събрание приветства царя на независима България. Можем да кажем, че този момент е кулминацията в борбата на Славейкови за тази независимост, започната от Петко, който още 16-годишен започва да учителства и разпространява образованието сред българския народ. В годините издават десетки вестници, един от които се казва "Независимост"."

Представяне изложбата „Природните чудеса на България“ от детски рисунки на българо-италианската асоциация „Българи в Абруцо“ (АИБИА)

От осемте деца на Петко Славейков родът има наследници само по линията на Христо Славейков. На събитието в Брунате са поканени и участват 3 поколения от носителите на фамилията днес, като за тях е било изключително приятно да общуват с българите в Италия. На празненствата е имало изпълнение на три фолклорни формации от Милано, изложби, литературни четения и обсъждания за Славейкови. Показан е бил в превод на италиански и филма на продуцента и режисьор Росица Лазарова за Алцек и средновековните българи в Италия. От Асоциацията "Пенчо Славейков" са изключително благодарни на местната власт в туристическото градче, за съдействието което оказва на тяхната дейност. 

В честването участваха съставите за български фолклор от Милано „Ритмика“, „Нашенци“ и „Веселие“

"Асоциацията официално бе създадена за честване 110-тата годишнината от кончината на Пенчо Славейков в Брунате през 2022 г., когато направихме големи тридневни събития – припомня Кръстьо Карабойчев. – По този случай съвместно с Общината в Брунате създадохме асоциацията със седалище в библиотеката на Брунате, която ни е предоставена на пълно разположение за всякакви събития. Благодарим изключително! Тогава възстановихме паметната книга, поставена през 1940 г. в хотел "Бела Виста" – последно беше попълвана на 28 август 1944 г. Старите собственици на хотела, фамилията Лучини, я бяха запазили дълги години в техния архив. По една случайност културният журналист Пиетро Бера, заедно с доц. Емил Димитров я откриват. Тя е дарена в Агенция "Държавни архиви" от италианските собственици. Но след 78 години поставихме през 2022 г. в паметен кът в хотел "Бела виста" копие на книгата."

Надгробната плоча на поета в Брунате от 1912 г., Пенчо Славейков е препогребан в София през 1921 г.
На път към бленувания "остров на блажените" в този малък  хотел завършва земния си път през 1912 г. първия български поет, който е бил номиниран за Нобеловата литературна награда. Днес асоциацията, ръководена от Кръстьо Карабойчев, продължава да работи за съхраняване на спомена за Пенчо Славейков в Брунате. 

Паметните плочи в памет на Пенчо Славейков поставени през годините върху стената на хотел „Бела виста“

"Отвън на хотел "Бела виста" има плоча, която е поставена от Българското спортно дружество през 1940 г., от българските студенти. Също така има и паметна плоча с лика на Пенчо Славейков, поставена по-късно от Съюза на българските писатели. По време на честването на 110-годишнината беше поставена паметна плоча, направена от Адриан Новаков скулптор, който е част от нашата асоциация –  също на стената на хотел "Бела виста". Мога да кажа, че туристи от цял свят се спират и се интересуват кой е този поет и виждат стиховете на Пенчо Славейков." 

Кръстьо Карабойчев

"Нашата история през последните години не винаги е била много точна", коментира Карабойчев. Той си спомня, че в учебника, по който е учил за Пенчо Славейков през 1986 г. в България е пишело, "че той е прокуден от капиталистическата действителност", напуснал България и се заселил в Италия. "Това, че е бил прокуден е въпрос на доустановяване", подчертава събеседникът ни. Новата книга на зам.-председателя на Асоциацията доц. Емил Димитров, която се очаква да излезе догодина е огромен труд посветен на последната година от живота на Пенчо Славейков и неговата кончина в Италия. Тя ще осветли с конкретни факти края на живота на Пенчо Славейков и на Мара Белчева в Италия, разказва Карабойчев пред Радио България. 

Вижте също:

Снимки: Росица Лазарова - Сбаралия,  Изпълнителна агенция за българите в чужбина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна