Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челe ди Булгерия – за италианската община с българско сърце и връзките ѝ с България

Снимка: Община Челе ди Булгерия

В центъра на италианското градче Челe ди Булгерия се издига бронзовата статуя на прабългарския хан Алцек, когото местните наричат „българския княз“. Хората тук упорито пазят спомена за далечните си предци, предвождани от Алцек, които се установили в тази част на Ботуша преди повече от 14 века. Усещането че сме потомци на прабългарите за нас е от огромно значение“ – казва пред Радио България Джино Марота, кмет на Челе ди Булгерия. Общината се намира в област Кампаня и включва 5 населени места, сгушени в подножието на планината Булгерия.Преди близо 5 години, с официално тържество край паметника, бе отбелязано побратимяването между Челе ди Булгерия и Втората българска столица Велики Преслав. За местните хора обаче, това не е формално, чисто протоколно събитие, а почит към техните предци и историческата памет.

Вижте видео - репортажа за Челе ди Булгерия и емоционалния разказ на кмета Джино Марота за връзките между потомците на Алцек в Италия и днешните българи.

„От 2016- та, на всеки 7 юни, ние празнуваме годишнина от нашето побратимяване. По този повод имаме серия от инициативи с участието на много българи, които пристигат специално за празника” – казва Джино Марота. Самият той не веднъж е пътувал до Велики Преслав. Признава, че останал поразен от сходствата, които открил с българите. Твърди, че в България е видял подобна планина на тяхната Булгерия и същите гледки, напомнящи на малките населени места, разпръснати в подножието й. „Ние ви възприемаме като съграждани, като хора с които имаме общ произход“ – казва кметът на италианската община.



Сред съвместните инициативи на побратимените общини бе колоездаческият поход през 2017 г., свързващ Челе ди Булгериа с Велики Преслав, както и различни образователни проекти.

„Трябва да ви призная, че ние се сблъскваме със сериозна езикова бариера, – казва Джино Марота. – Защото за нас е малко трудно да усвоим българския език. За да преодолеем тази пречка, миналата година кандидатствахме с проект пред Министерството на културата в България, в резултат на което сега в нашите начални и средни училища се преподава официално български език. Проектът обхваща обучението на 100 деца. Преподава им една българка, която живее тук.“

В разгара на пандемията с коронавирус, обучението по български на децата продължава, макар и дистанционно. Но Джино Марота се надява проектът да бъде удължен и догодина с финансовата подкрепа на българското културно ведомство.



Покрай откриването на паметника и побратимяването, през последните години в Челе ди Булгерия започнали да прииждат все повече български туристи
. Благодарение на тях районът се оживил, появили се нови семейни хотели, легловата база се увеличила със 150 нови легла. Според Марота българите идват, за да се запознаят с историята и с хората, с които делят общи корени. Предстои възстановяване на старата част на средновековното градче  с идеята да се превърне в популярна дестинация за българите. Сред местните атракции е близката планина Булгерия, с нейните пещери, обитавани през 4 век от гръцки монаси. Сега италианската община се готви да се побратими и с град Болгар в Русия, който също е основан от пръбългарите.

За да отдаде почит на далечните си корени, община Челе ди Булгерия учреди международната награда „Алцек“. Тя се присъжда на видни общественици и творци със заслуги в областта на културата, образованието и науката. А самият приз представлява … една истинска, българска роза Дамасцена, донесена от далечна България – страната на розите.

Снимки: Община Челе ди Булгерия



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25