Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

| Интервю
проф. Асена Сербезова
Снимка: Ани Петрова

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването.

Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи:

"Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването, да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция".

Проф. Сербезов коментира новото решение за частна болница в Казичене, след като във времето, когато тя беше министър на здравеопазването, този проект получи отказ:

"Не вярвам сега с нещо да се е променила ситуацията. ... Това е един проект, за който бих употребила думата сага. Да, аз подписах отказ, за който ме дадоха на прокуратурата, но беше прекратена проверката, тъй като всички документи по този отказ бяха изрядни. ... За закона това не е откриване на нова болница, а разкриване на нов адрес на същата болница. Но това на практика си е откриване на нова болница с нови 500 легла. ... Не е имало натиск върху мен като министър, нямам данни да е имало натиск върху екипа ми".

В предаването "Неделя 150" проф. Асена Сербезова заяви, че през последните години има поредица от лоши административни практики, една от които е гласуването в парламента на оставката на Станимир Михайлов като управител на НЗОК.

Юридически казус е дали Здравната каса може да спре да работи след завръщането на отстранения преди месеци управител, смята тя.   

Интервюто на Явор Стаматов с проф. Асена Сербезова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна