Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Фучеджиева за пътя на филма "Ваймар Експрес"

Милена Фучеджиева
Снимка: Боян Бочев

"Филмът създава вече интерес извън България и аз съм много щастлива, каза за "Хоризонт" Милена Фучеджиева по повод на успехите на филма ѝ "Ваймар Експрес". Милена Фучеджиева е писател, сценарист, режисьор, автор на статии.

Филмът се прожектира на много места в Европа, последно в Лос Анджелис. Това е филм за отговорността на думите, за хората на изкуството, които имат влияние над обществото. 

"Ваймар експрес" е измислен влак, той е метафора за бързото желание за европейска популярност на една група писатели от 17 страни, сред които и Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка в тази група, която е поканена по идея на Гьобелс за европейски писателски съюз и да използва техния талант в полза на Райха, предлагайки им преводи на техните творби. Те се задължават да направят клонове на този писателски съюз в собствените си страни. Тези писатели се занимават с литература, но и с нацистка пропаганда", разказа Фучеджиева.

"Лос Анджелис ми беше като първи дом за дълго време и беше приятно, че филмът там беше оценен и е имало малка следа от мен и от България.

Иначе лентата беше прожектирана из цяла Европа - Германия, Австрия, Франция, Великобритания, в края на ноември пак в Германия. Надявам се да дойдат млади хора, за да го видят.

Хубаво, че темата на филма вълнува българите зад граница, защото това не е комерсиален филм, който да забавлява, това е сериозен исторически филм и въпреки това има интерес към него, хората искат да научат истината.

В началото на ноември ще има прожекция и в консулството в Ню Йорк, каза още Фучеджиева.

По думите ѝ публиката е задавала въпроси, от които се вижда, че хората имат вътрешен конфликт и питания за Фани Попова-Мутафова. Имат конфликт с истината, както и аз имах, докато правех филма, сподели авторката.

Тя самата смята, че Мутафова е била напълно наясно с мястото и ролята си в събитията, за които се разказва в лентата.

Според Фучеджиева истината трябва да се казва, човек не бива да се заблуждава.

"Тъмната страна на авторите, на писателите - те трябва да се познават, може би те стават писатели точно заради този мрак, който носят в себе си, за да се справят с вътрешните си демони, каза още Милена Фучеджиева.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени