Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Снимка: shutterstock

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината. 
Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат час за преглед.  
Консултация с АГ специалист и изследване на цитонамазка са осигурени със заплащане от държавата за 90 хиляди жени в цялата страна, които желаят да се прегледат за рак на маточната шийка. 
Ако те са здравно неосигурени, имат право на такъв преглед за възрастовата група от 20 до 49 години. При здравно осигурените без право да участват в кампанията са жените между 30 и 40 години, тъй като те могат си направят профилактика с направление от личния лекар. 
През картата в интернет може да се избере дадена област и така се стига до списъка на лечебните заведения, в които се правят прегледи. 
В няколко области като София-град, Пловдив, Варна и Бургас все още не са сключени договори за консултациите на жени между 30 и 40 години. 
В деня на прегледа е необходимо жената да представи личната си карта. Доплащане не се изисква.     

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна