Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

В Съвета за електронни медии започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио.

Съгласно приетите от СЕМ правила, те ще се провеждат днес и утре от 10 часа, по реда на подаване на документите на участниците в надпреварата. Кандидатите за поста са общо седем. Изслушването им ще се излъчва на живо на интернет портала bnr.bg.

Изборът на генерален директор на БНР е насрочен за 17 октомври.

Изборът на ръководителите на обществените медии става по специално приети от СЕМ процедурни правила с определени етапи и срокове. 

Кандидатите за генерален директор на БНР са седем - Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Всички те бяха допуснати единодушно с пет гласа "за" от членовете на медийния регулатор до третия пореден етап от процедурата по избора - изслушване. 

Членовете на Съвета представиха аргументи, че и седемте концепции заслужават уважение, и затова трябва да се даде възможност на кандидатите да изложат и да защитят визията си за бъдещето на общественото радио.

СЕМ прие и правилата, по които ще става изслушването. Днес ще представят концепциите си първите четирима от кандидатите, а утре - останалите трима. 

Кандидатите декларират, че притежават висше образование, обществен авторитет и професионално признание, опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, както и не по-малко от пет години стаж в радио.

Те представят и вижданията си за финансирането, програмните намерения и приоритетите. При гласуването се счита за избран кандидат, получил най-малко три гласа от членовете на СЕМ. Ако на три поредни заседания не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

На 15 октомври концепциите си представят:
От 10:00 часа - Милен Митев;
От 12:00 часа - Цветослава Георгиева;
От 14:00 часа - Хелия Чавдарова;
От 16:00 часа - Маргарит Русев.
На 16 октомври ще бъдат изслушани:
От 10:00 часа - Ива Дойчинова;
От 12:00 часа -  Валерий Тодоров;
От 14:00 часа - Георги Даскалов.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени