Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 145 години дипломатически отношения между Франция и България

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот."
Ромен Гари.

Ромен Гари е френски писател, популярен и харесван и у нас. Бил е и дипломат в нашата страна. По повод 145-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Франция и България, във Френския културен институт ще се проведат дни, посветени на личността на писателя.

В предаването "Радиокафе“ гостува Райна Карчева - дама, която е свързана с дипломатически аспект в кариерата си.
Работила е в Брюксел, във Външно министерство, носител е на Френския орден на Почетния легион, много свързана с Франция, където е и учила.
Любовта към тази страна наследява от своя баща, който е възпитаник на френски колеж в София, където постъпва на 7 години и го напуска на 14.
"Френският език и култура бяха за него втора кожа", илюстрира тя.

Първата среща на българката с писателя Ромен Гари се осъществява чрез литературата.

"Харесва ми неговата личност, която се вижда през творчеството му. Той е един странен многолик скитник из целия свят. Човек със славянски произход и дълбока френска култура, притежаващ страхотно качество и майсторство в писането. Славянският произход и френската култура, които той не крие, правят многопластов интереса към личността му - посочва Райна Карчева. - Когато изследвах личността му, ме интересуваше един друг аспект от неговия живот. В продължение на малко повече от две години е бил втори секретар на френска легация в София. Преди това има славно минало като герой от Втората световна война – близък и награден от Де Гол, много близък с Андре Малро, Рено Аро – големи фигури на голизма в онези години. По това време той вече е издал един роман и тогава ми се струваше, че сравнителният подход, онова, което са мислили французите за България през онези години, и това, което България е мислила за Франция тогава, ще ми помогне да стигна до някаква по-уравновесена представа за България в онези години."

Във взаимодействие със широко отворените френски архиви Карчева намира широка съпричастност в осъществяване на своя проект в годините 2013-2014.
Тя уточни, че във Франция има Национален архив, Архив на Външно министерство и Архив на министерство на отбраната, а Френският дипломатически архив датира още от XVI век, докато в България архивът се създава през 1952 година, затова опитът ѝ да направи сравнение остава неуспешен.

Сградата на Френския институт Снимка: Лили Големинова

Във Френския дипломатически архив се съхранява при много добри условия всяко листче, което се подава от която и да е страна и се пази на територията на Външно министерство.

Идеята на Райна Карчева е била да разшири мирогледа си за онова време принципно-сравнително. Тя става член на Дружеството на приятелите на френските дипломатически архиви във Франция, намира съмишленици в дейността си, получават френски стипендии докато работят там.

Връщайки се в България, архивите от Париж ми бяха подсказали, че могат да се направят лекции. Те ни посочиха лектори и така цялата събрана история я направихме в три срещи, които завършиха в книга, която се нарича "Ромен Гари и френската дипломатическа поща". Беше много интересно, той пристига в страната ни през 1946 г. заедно с френската делегация. Женен е за англичанка, с която искат да заминат за Англия, но там вече има дипломат, който също е писател, а във Франция да бъдеш дипломат и писател е особена чест. Тогава Гари се установява в България, тъй като знае и руски (роден във Вилнюс).
В разговора ще чуете откъс от характеристиката на писателя, направена от българските служби по онова време, интерес са представлявали дипломатическите доклади за тези години в България, видени през погледа на Ромен Гари.
Чуйте още от разказа на Райна Карчева в разговора на Лили Големинова. 
  • В дните, посветени на Ромен Гари, ще има поредица от дискусии и филми, спомен за френския писател. Честванията на 145-годишнината от установяване на дипломатически отношенния между Франция и България са средоточени в София и Пловдив.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна