Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският външен министър ще посети Китай

Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Лами се отправя на посещение в Китай. Посещението е част от усилията на лейбъристите да подобрят отношенията с Китай, след като те се влошиха при няколкото последователни предходни консервативни правителства.

Дейвид Лами ще проведе тази седмица срещи на високо равнище в Китай. Министърът на финансите Рейчъл Рийвс планира да посети страната през следващата година и да поднови икономическия диалог на високо ниво.

Сближаването с Китай обаче е чувствителен въпрос поради опасенията за човешките права и сигурността в страната, включително отношението към мюсюлманите в Синцзян-уйгурски автономен регион и репресиите срещу демократичните свободи в Хонконг. Преди да замине на външния министър беше връчено писмо от парламентаристи, които бяха засегнати от наложени им санкции от Пекин. В писмото се казва, че Дейвид Лами трябва "да се ангажира с Китай такъв, какъвто е в действителност под ръководството на Си Цзинпин, а не както всички се надявахме, че ще стане след присъединяването към Световната търговска организация" и да изрази опасения за правата на човека.

Парламентаристите призовават Лами да повдигне случая с политическите затворници в Хонконг, включително британския гражданин Джими Лай, и „отвратителното отношение“ към уйгурската общност. Те призовават външния министър да изрази „дълбока загриженост“ относно опасенията, че Китай може да се опита да анексира със сила остров Тайван. По-рано тази година правителствата на Обединеното кралство и САЩ обвиниха подкрепяните от държавата хакери в Китай в продължила години кибератака, насочена към политици, журналисти и бизнеси.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна