Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО оказва пълно съдействие на разследването на катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево"

Снимка: БГНЕС

От Министерството на отбраната (МО) заявиха пред "Хоризонт", че оказват пълно съдействие на прокуратурата по разследването на катастрофата в авиобазата "Граф Игнатиево", при която миналия месец загинаха двама военни летци. 

По-рано през деня Военно-окръжната прокуратура в Пловдив критикуваха военното министерство за огласените вчера данни, според които пилотите на самолета са поели неоправдано висок риск при изпълнение на фигура от висшия пилотаж. 

"Недопустимо е преди приключване на процедурата да се "вменява вина на загиналите", заявиха от прокуратурата. 

По този повод от МО припомнят, че оповестените вчера данни са само от "протокола на черната кутия на отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства" на служба "Военна полиция".

Пред БНТ вчера прокуратурата е обяснила, че заключението от проверката на министерството нямат никакво значение за разследването и изхода на досъдебното производство.

Още при представянето на доклада служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че МО не се намесва в работата на прокуратурата за резултатите от проверката. И подчерта, че тя е независима от съдебното и досъдебно разследване на тази злополука.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна