Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски политици на тайна среща с руски държавници в Баку

Снимка: Алами/Ройтерс

Германски висши политици се срещат тайно с руски държавници в столицата на Азербайджан Баку. Това разкриват журналисти от германския седмичник "Цайт" и предаването на обществената телевизия АРД "Контрасти".

Германски разследващи журналисти разкриха, че на 20 октомври в столицата на Азербайджан Баку ще има тайна среща на германски и руски политици. Те се срещат, за да вечерят заедно. На следващия ден са предвидени разговори за германско-руското сътрудничество. Поне така пише в руската програма от началото на октомври, която носи официалното лого на "Петербургския диалог" и която седмичникът "Цайт" и политическото предаване "Контрасти" на тв А Ер Де разкриха. Срещата е политически скандал, тъй като противоречи на официалната външна политика на Германия за политическа изолация на Русия.

Нито един от неруските участници, посочени в програмата, не потвърди планираното си участие в срещата пред "Цайт" и "Контрасти". Някои от тях отричат, други изобщо не отговарят, трети отговарят уклончиво. "Петербургският диалог" беше иницииран през 2001 г. от тогавашния федерален канцлер Герхард Шрьодер и от руския президент Владимир Путин и имаше за цел да сближи германското и руското гражданско общество.

След като през 2021 г. Русия обяви организациите, участващи в диалога, за "нежелани", диалогът беше официално прекратен от Германия. Според програмата в срещата в Баку ще участват Матиас Платцек, бивш председател на СДПГ и бивш министър-председател на Бранденбург, Роналд Пофала (ХДС), бивш ръководител на Федералното канцлерство, и бившият управляващ директор на "Петербургския диалог" Мартин Хофман. В списъка се вижда и името на бившия председател на ХДС и кандидат за канцлер Армин Лашет.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна