Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Иванов: Пътната безопасност е наука

Йонко Иванов
Снимка: БГНЕС

За пътната безопасност в страната отговорност имат всички институции, а събирателното е държавата в лицето на министерствата, коментира пред Радио София Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

„Министерствата, комуникирайки помежду си, трябва да създадат такава нормална среда, че да може пътната безопасност да функционира на по-високо ниво с по-малко жертви“, каза Иванов.

По думите му, статистиката, която сочи, че от началото на годината в страната има по-малко жертви в пътно-транспортни произшествия, е демагогия.

„Темата пътна безопасност е наука, както е физиката, както е биологията, както е математиката. Тя е наука, а в науката трябва да има научни изследвания, доказателства и анализи защо това нещо продължава да се случва. Тази тема не е всеобхватна за цялата страна като един казус, който трябва да се реши с един замах. Имаме 28 региона, в които по съвсем различен начин тази тема трябва да се разглежда“, посочи Йонко Иванов.

Той добави, че всяка една пътна обстановка, в дадено населено място, трябва да има своя стратегия.

„За съжаление няма кой да направи нито анализ, нито експертиза, защото в последните години се слагат едни министри, които не са запознати с технологията, поясни председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

Иванов изтъкна, че обучението по пътна безопасност трябва да започне от децата.

„Детска градина, училище, родители – трябва да превъзпитаме нашите родители, за да получим това, което е в нормалните европейски държави“, каза Йонко Иванов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна