Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Задвижената процедура брани криминалното статукво, управляващо прокуратурата

| Интервю
Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

Задвижената процедура за избор на единствения кандидат Борислав Сарафов на тази най-висша длъжност (главен прокурор - б.р.) брани едно криминално статукво, което управлява прокуратурата.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. 

По думите му това статукво продължава повече от 20 години и "няма никаква перспектива ние да се освободим от него и да нормализираме живота си, да имаме едни по-етични перспективи за съществуване в една правова държава".

"Има проверими данни, те бяха разпространени в медийни разследвания, че бившата съпруга на Петьо Еврото - Любена и убитият Къро са давали информация на партньорски служби за сигурност за историите на "Осемте джуджета" и връзката на Борислав Сарафов с тях. Това означава, че този човек, който най-вероятно ще бъде турен там за главен прокурор, ще има многопосочни зависимости. От една страна той се страхува от предшественика си Иван Гешев, от друга страна за него има данни в партньорски служби, които могат да задействат процедурата "Магнитски" спрямо него", коментира адвокат Екимджиев. 

По думите му е напът да бъде избран за главен прокурор зависим човек:

"Правилата на омертата в това мафиотско семейство, ръководещо прокуратурата и сериозни кръгове в останалата част от съдебната власт, продължава да доминира и да обезличава усилията на останалите магистрати, които се опитват по нормален начин и с нормална работа да поддържат илюзията, че живеем и работим в правова държава".

Според Михаил Екимджиев "хората са обезверени и за жалост няма да се случи това, което се случи през 2013 с масовите протести, които не позволиха" новоизбраният тогава шеф на ДАНС да остане на поста си.  

"Става въпрос за кукли на конци, които са вкопчени в процедурата и просто изпълняват команди на техните ментори и се отплащат за позициите, на които са поставени".

Адв. Екимджиев беше категоричен, че президентът Румен Радев не е "безгласна буква и мокър печат и ако той не подпише указа (след избора на обвинител номер едно), абсолютно неподходящ кандидат за главен прокурор не би трябвало да встъпи в длъжност". 

Интервюто на Стефан Кунчев с Михаил Екимджиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна