Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

| обновено на 18.10.24 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва модерната тенденция в науката – едновременно диагностициране и визуализация на заболяване чрез използването на изключително малки частици. Началните изследвания са били проведени в in vitro условия, а след това е направена първоначална оценка върху животни", споделя д-р Узунова.

Тя беше гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", където разказа повече за пътя си в науката. "Науката и изобщо търсенето на отговори на различни въпроси ми е страст. Още от ранна детска възраст започнах да се интересувам от магията на природата и как се случват нещата. Питах се дали мога да си обясня тези феномени сама. Започнах да уча химия и продължих в университета, като този интерес не намаля. Все още се чувствам като на 10 години и вярвам в магиите", споделя тя.

Д-р Узунова разказва и за академичния си път: "Професор в университета ме насочи да търся различна гледна точка към химията, затова се включих в определена група изследователи в БАН. Тематиката и работата им ме привлякоха, и така останах като докторант там."

Когато става въпрос за онкологичните изследвания, д-р Узунова подчертава, че медицината разполага с ясно разписани протоколи за лечение на онкологични заболявания, но всеки пациент е уникален. "В последно време започва да се говори за персонализирани терапии, които могат да намалят болката. Моят стремеж е да се намери терапия, която да бъде приложима персонализирано."

По време на своята дисертация тя е работила с различни професори и работни групи в БАН, като част от тях са се концентрирали върху синтез на нови вещества, подлагани на биохимични тестове за антитуморни свойства, докато други са се занимавали с природни съставки. "Вече говорим за мултидисциплинарни изследвания, където учени и професионалисти от различни сфери трябва да комуникират и работят заедно, за да се справят с дадено онкологично заболяване", пояснява тя.

Резултатите от проучванията са обещаващи: "Раковите клетки се повлияваха специфично, докато нераковите клетки оставаха незасегнати. За нас, учените, това е добър знак, макар и на начално, лабораторно, ниво", казва д-р Узунова, изразявайки надежда за бъдещето на персонализираната терапия. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна