Eмисия новини
от 09.00 часа

Alpinisti i ndjerë bullgar Bojan Petrovi: “Majat 8 mijëshe për mua janë si një kozmos”

“Përqendrimi dhe disiplina në alpinizëm kanë rëndësi kyçe për mua” thekson në një intervistë në vitin 2012 alpinisti i madh bullgar Bojan Petrov. Më 7 shkurt ai do të festonte ditëlindjen e 47-të, në se në vitin 2018 ai nuk kishte mbetur..

07.02.20 14:18 |
Bojan Petrov

Ndërprenë kërkimin e alpinistit Bojan Petrov

Alpinisti bullgar Bojan Petrov është në mungesë që nga 3 maji. Ai u zhduk nën majën Shisha Pangma në Himalajë. Që nga atëherë e deri tashti disa operacione të shpëtimit nuk arritën ta zbulojnë. Ditën e mërkurë kërkimi vazhdoi me helikopter, por gjurma..

16.05.18 12:37 |
Maja Maljovica

54 vjet pas tragjedisë më të madhe në alpinizmin bullgar

Në këtë ditë (16 dhjetor) në vitin 1965 u shkëput një ortek poshtë majës Maljovica në malin Rila dhe shkaktoi vdekjen e 11 alpinëstëve bullgarë. Mbijetuan vetëm pesë veta nga grupi i elitës sonë të alpinizmit. Ngjarja është rikrijuar në..

16.12.19 10:02 |
Atanas Skatov

Atanas Skatov ngjiti majën e radhës mbi tetëmijë metra

Alpinisti bullgar Atanas Skatov ngjiti majën Dhaulagiri në Himalajet. Lartësia e saj mbi nivelin e detit është 8127 dhe është maja e dhjetë me lartësi mbi 8mijë metra, në të cilën ka shkelur Skatovi. Gjatë këtij viti ai arriti të shkelë mbi..

03.10.19 15:17 |
Alpinisti Stefan Stefanov

Një bullgar ngjiti majën e dytë për nga lartësia në planet K2

Alpinisti Stefan Stefaniov ngjiti majën K2, e cila është e dyta për nga lartësia pas Everestit. Gjatë natës së kaluar (25 korrik) ai ka filluar ngjitjen bashkë me 18 veta të tjerë. Ngjitja e kësaj maje është më e vështira në krahasim me të gjitha..

25.07.19 10:11 |
Atanas Skatov

Një alpinist bullgar ngjiti majën Gasherbrum 2

Alpinisti bullgar Atanas Skatov ngjiti majën Gasherbrum 2 me  lartësi 8035 metra në malin Karakorum – Pakistan. Kjo është tetë-mijëshja e nëntë për bullgarin 41 vjeç dhe e tretë për të për këtë stinë. Më 15 maj ai ngjiti majën e tretë për nga..

18.07.19 10:32 |
Alpinisti i vdekur bullgar Ivan Tomov

Alpinisti Ivan Tomov ka vdekur në Himalajë

Alpinisti bullgar Ivan Tomov, i cili dje u bë bullgari i tretë, që u ngjit në majën Lhotse dhe i dyti, që e realizoi këtë ngjitje pa maskë oksigjeni, ka vdekur në Himalajë, bëri të ditur firma-organizatore e ekspeditës. Para disa ditësh uragane të..

17.05.19 16:59 |

Alpinisti bullgar Ivan Tomov u ngjit në majën Lhotse

Alpinisti bullgar Ivan Tomov është ngjitur në majën e katërt për nga lartësia – Lhotse (8516 metra), në orën 9.40, orë lokale, bashkë me rusen Nastja Runova, pa oksigjen suplementar dhe pa ndihmën e sherpëve. Në fund të shtatorit të vitit 2017..

16.05.19 16:33 |

Alpinisti 88 vjeçar Boris Tueçki: “Bullgaria është vendi më i bukur!”

Boris Tueçki filloi të merret më alpinizëm në moshën 30 vjeç. “ Pak më vonë, sepse i bëja studimet në mbrëmje dhe punoja... Por kisha nevojë për t’u çlodhur dhe kështu fillova të shëtis në male ” – na tregon alpinisti. Sot, në moshën 88 vjeç,..

24.02.18 11:20 |

“Vrasja e të pamundurës” – një libër kushtuar alpinistit bullgar Bojan Petrov

Për nder të alpinistit të madh bullgar Bojan Petrov, i cili vdiq gjatë pranverës së vitit të kaluar gjatë ngjitjes së majës Shisha Pangma në Himalaje, u prezantua përmbledhja  “Vrasja e të pamundurës”. Libri është vepër e legjendës së..

16.02.19 12:20 |
Всички новини: днес | вчера