Eмисия новини
от 17.00 часа

Më se 40 për qind nga lulet e trëndafilit sivjet nuk do të mblidhen

Përpunuesit bullgarë të trëndafilave vet përballojnë situatën përderisa në Turqi shteti ndihmon dhe kështu ul çmimet në tregjet botërore. Këtë e tha para Radios Kombëtare Bullgare përpunuesi i trëndafilave Metodi Stefanov. Sipas tij ulja e çmimeve..

01.06.20 15:49 |

Rritësit e trëndafilave luftojnë falimentimet

Kryetari i organizatës profesionale të rritësve të trëndafilave në Bullgari Hristo Nikollov tha, se në prag të sezonit të mbledhjes së burbuqeve të trëndafilave vajor rritësit në këtë sektor presin falimentime. Fushata për mbledhjen e trëndafilave duhet..

28.04.20 12:28 |

Distileria e vjetër e trëndafilit në qytetin Strellça po e përcjell stinën aktive prodhuese me një fluks të madh turistësh

Vaji bullgar i trëndafilit dhe sot është mes vajrave eterik më të kërkuara dhe me një cilësi më të lartë  nëpër të gjithë botën. Dallohet me aromën e vet me një afat më të zgjatur dhe me vetitë shëruese, prandaj esenca prej trëndafilit vajdhënës..

14.09.19 08:10 |

Qyteti Karllovo po përgatitet për Festën e Trëndafilit

E madhe është simbolika e trëndafilit – “Mbretëreshës së luleve” – lulja, për të cilën në bullgarisht ka tri fjalë: roza, gjull, trendafill. Sipas përfytyrimeve tradicionale bullgare trëndafili është shenjë e rinisë, dashurisë, finesës, të cilat e..

17.05.19 13:33 |

Qeveria ndërmerr masa për shtimin e cilësisë së trëndafilit vajor

Qeveria miratoi projekt ligj për trëndafilin vajor. Qëllimi është të krijohet një rregullore unike kombëtare për prodhimin dhe përpunimin e trëndafilit vajor, gjë që do të garantojë cilësinë e vajit bullgar prej trëndafili. Bujqit do të rriten..

12.04.19 13:22 |

Vaji bullgar i trëndafilit akoma ruan vendin e parë në tregun botëror

Në fund të muajit maj fillon mbledhja e trëndafilave, kurse me të dhe festivalet tradicionale të trëndafilit. Në Bullgari për prodhimin e vajit të trëndafilit në industri rritet trëndafili vajdhënës i Kazanllëkut, trashëgimtare e trëndafilit të..

26.05.17 16:05 |
Lugina e trëndafilave

Lugina me aromë trëndafili, livande dhe... një histori shumëvjeçare

Lugina e trëndafilave e përhap famën e Bullgarisë që prej shumë kohe. Vendi është i njohur si kënd parajse, i puthur nga Zoti, kurse trëndafili vajdhënës damascena, që rritet atje, i cili përdoret në prodhimin e parfumeve më të shtrenjta në botë, është..

03.06.13 09:29 |

Lugina e trëndafilave në sezonin e mbledhjes së tyre

Fama e Bullgarisë jashtë lidhet si me kosin, që prodhon vendi, po ashtu edhe me trëndafilat vajdhënës. Kjo shkurre është kthyer në logon turistike të Bullgarisë. Po të merrni në dorë një guidë turistike për vendin, përveçse do të shihni plazhet e bukura dhe..

26.06.11 09:45 |
Qyteti Kallofer është një nga vendbanimet, që pret admiruesit e udhëtimeve pikërisht gjatë stinës së lulëzimit të trëndafilave të vajit.

Qyteti Kallofer në stinën e trëndafilave

Mijëra mysafirë nga vendi dhe nga jashtë çdo vit vijnë në Bullgarinë Qendrore, që të përfshihen në festën e paharrueshme kushtuar lulëzimit të trëndafilit të njohur bullgar të vajit. Në atë kohë të vitit Lugina e famshme e Trëndafilave, të shtrirë midis..

03.06.10 12:27 |
Всички новини: днес | вчера