Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Акценти
Андреа Мотис

Цветове, цветове и сенки

Неделя тук вече стана дума за началото на днешния "Слънчев джаз+" - ето и останалите ни гости. Както обикновено, винаги има някой от "кръстниците" ни с нова продукция - сега отново това е италианският тромпетист Паоло Фрезу, в случая като специален гост..

публикувано на 28.01.22 в 10:52
Никола Репак на работа

Рап-содик сюита

Никола Репак смело може да бъде приеман за един гуру на френч тъч - в кръстоска с ню/електро-джаз. Но дори и най-отявлените му фенове отпреди десетилетие, едва ли са предполагали траекторията му във времето и пространството. Преди година и половина тук..

публикувано на 23.01.22 в 16:00

Новата Юн Сун На

В неделя тук очертахме основната линия   на поредния "Слънчев джаз+" след последните новини на деня само тук, по Радио София. Началото е продължение на зададената от миналото предаване посока . Към нея се присъединява още един наш "кръстник" - френският..

публикувано на 21.01.22 в 09:05

Джаз-фламенко от 60-те

Испанският саксофонист Педро Итуралде (1929-2020) е по-непознатият извън Испания създател на това, което ще стане фламенко-джаз. Другият, известният е Пако де Лусия. Но двамата свирят заедно като част от представянето на туристическия потенциал на Испания..

публикувано на 16.01.22 в 16:30
Хорхе Пардо - от сайдмен на Пако до най-добър европейски джазмен

Пако - китари, мандолини, сайдмени

След представянето на едни от лютиерите на Пако де Лусия и други големи фламенкоси и джазмени неделя тук , логично е днес да чуем техните инструменти в началото на "Слънчев джаз+" веднага след последните новини на деня. След Пако, знаковата му композиция..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Призванието на лютиерите

Ако има страна, която да се свързва с определен инструмент, това несъмнено е Испания и китарата. Но както знаем, освен на класическата китара, Испания е и родина на фламенко китарата. Има ли връзка между самият инструмент и характерната звучност на..

публикувано на 09.01.22 в 15:10
Анат Коен (кл.) и Марсело Гонсалвеш (к.)

Джаз-шоро

Преди няколко дни тук стана дума за Жорж Грюнц , с който започва новия месец и поредното издание с позабравени джазмени. Втората част на предаването в края на петъчната вечер с повторение в ранната съботна сутрин е посветена на дуети от кррая на миналата..

публикувано на 07.01.22 в 18:30

Позабравените джазмени, част 3: Жорж Грюнц

Преди няколко месеца обявихме, че в началото на всеки месец, "Слънчев джаз+" ще припомня позабравени артисти, понякога изпреварили времето си и с това разглеждани извън контекста на епохата си и господстващите тогава течения. Ето поредния. Жорж Грюнц..

публикувано на 02.01.22 в 14:55
Стинг в Пантеона малко преди там да бъде нанесена Жозефин Бейкър

Монументалните сцени

Монументалните сцени в Париж тази година започнаха още в предната новогодишна нощ с концерта на аватара на Жан-Мишел Жар във виртуалното пространство на Нотр Дам. През септември, един иначе твърде потискащ монумент, бе превърнат в сцена на свободата -..

публикувано на 31.12.21 в 17:55
Фрезу и Бонавентура

Джаз в утрото на празника

В две последователни петъчни вечери, Слънчев джаз+ отстъпва място за нарочни танцувални плейлисти, но оставаме верни на името си и каним слънцето да се покаже, след като ни чуе след първите съботни новини. На 25, навръх Рождество, споделяме вълненията на..

публикувано на 24.12.21 в 16:42