Необичайните за месец декември и януари високи температури спомагат за увеличаването на популацията на плъхове в София, предупреждават експерти.
Наличието на подходящи убежища, както и обилна храна, създават благоприятна среда за тяхното размножаване. За една година женската може да роди над 50 малки.
„Тяхната численост може да се увеличи многократно, ако бъдат оставени на спокойствие да съжителстват с хората. Борбата с тях е успешна, ако е постоянна и се води целогодишно.” Това обясни Цезарина Илиева, главен експерт в Столичната регионална здравна инспекция.
Тя съветва гражданите да замрежват прозорците и да замазват пролуки около тръбите, защото това са тунелите и местата, през които гризачите преминават от едно място на друго. „Най вече бих ги посъветвала да се обърнат към професионалистите, специализираните фирми които са регистрирани към Министерство на здравеопазването“, добави експертът.
През пролетта експертите на Регионалната здравна инспекция ще започнат масови обработки против гризачи в пространството на НДК, съобщи Цезарина Илиева. Тя подчерта обаче, че проблеми създават жилищните сгради в съседство, които не се контролират. „В тях не се извършват тези мероприятия и се получава мигриране на гризачите от едно място на друго. Администрациите, в случая и Столичната община, нямат физическия и финансов контрол върху частната собственост“, каза главният експерт в Столичната регионална здравна инспекция.
Тя предупреди и че в резултат на необикновено високите температури, на които се радваме в момента и принципно цялата тази зима, вече са се показали и първите кърлежи. „За първи път ми се случва през месец януари в София да имаме открити активни кърлежи. Това има своето обяснение, най-вече нехарактерно високите температури в първите дни на месец декември, които наподобяваха пролетните условия за тяхното развитие и съответно са довели до активизиране или така да се каже „заблуждение“ на кърлежите“, обясни тя.
Чуйте цялото интервю.Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..
Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..
Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..
Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда. Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..
Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..