Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайното - пица за военни, розов пухкав робот и брачни съвети

Роботът-чистач "Мокоро"
Снимка: gizmodo.com

Създадоха пица за военни със срок на годност 3 години

Учени, работещи по поръчка на Пентагона, създадоха пица за американските военни със срок на годност 3 години.

Пицата ще може да се яде даже след 3-годишен престой в хладилна камера. Работата по създаването й е отнело 2 години.

Главният проблем бил как тестото да се опази от влага, за да не плесеняса. За целта учените увеличили съдържанието на захар и сол, а също така изменили консистенцията на доматения сос, изсмуквайки кислорода от него. Те разработили и специална метализирана опаковка, в която пицата да се съхранява, докато й дойде времето да бъде изядена.

Пицата е традиционно блюдо в менюто на американските военни, които често се изказвали желание да хапват пица и по време на поход. Заради ограничения срок на годност обаче досега това не беше възможно.

******

Мокоро - нов робот-чистач от Япония

Знаете ли кога един робот не може да бъде наречен робот? Отговорът е - когато старателно е дегизиран като пухкава топка, при това с отразително зелен,оранжев или розов цвят. Именно по този начин обаче изглежда най-новото роботизирано японско предложение за почистване на дома, съобщава сайтът Гизмодо.

Почистващите топки Мокоро с тегло 270 грама се търкалят автоматично из помещенията и вършат мръсната работа. Особено полезни са за трудно достъпни места, като например за събиране на прах и боклуци под мебелите. Роботизираните пухкави чистачи разполагат с вграден таймер, които ги задейства на всеки около 15 минути. Работят с три батерии АА, като след зареждане могат да функционират до три часа без прекъсване. Веднъж приключили с почистването, всичко, което отменената от тежката задача домакиня трябва да направи, е да "съблече" пухкавата им дрешка, да я поизтупа и да я пусне в пералнята.

Цената на топките Мокоро в сайта Джапан тренд шоп е около 34 долара. Сумата включва и специална четка за почистване на пухкавата обвивка.

*****

Проф. Финкъл: Спасете брака си с консенсусна немоногамна връзка

Прехвърлянето на някои аспекти от любовната връзка върху други хора може да я спаси, твърди американски психолог, цитиран от в."Дейли телеграф".

Ако партньорите живеят отделно или си позволяват да спят и с други, бракът може да е много по-щастлив. Причината е, че в днешно време хората очакват прекалено много от партньора. Те търсят не само  любов и приятелство, а и вдъхновение и помощ в постигането на  професионалните и лични амбиции.

 Ели Финкъл от катедрата по психология на Северозападния университет в Илинойс съветва двойките да възприемат "немоногамна връзка", ако повече не чувстват сексуално привличане. Ако поживеят отделно, може да се върне романтиката на ухажването, да бъде намалена монотонността, твърди той.

"Съпругата Ви може да е страхотна и да ви стимулира интелектуално, но да не сте правили секс повече от два пъти годишно напоследък. Сигурно и двамата не мислите, че това е достатъчно. Затова можете да си кажете, че ще потърсите точно това другаде. Не препоръчвам изневерите, а откровената консенсусна немоногамна връзка. Тя може да е много функционална."

Според проф. Финкъл проблемите в брака се дължат на това, че целта му вече не е да осигурява оцеляването. "През 19-и век не е било необходимо да познаваш душевността на партньора, за да гледаш кокошките или да построиш здраво жилище. За разлика от това през 2014 г. хората се надяват партньорът да им помогне да  открият себе си и да израснат личностно " - обяснява още той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30