Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле: САЩ и Европа може да се сближат отново заради кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради кризата в Украйна САЩ и Европа могат да се сближат отново въпреки скандалите с подслушването, които разклатиха сериозно отношенията им. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е на визита във Вашингтон.

Време е да говорим отново за трансатлантическото сътрудничество, заяви Шойбле по време на разговорите си с американски партньори. Той не подмина и темата за подслушването, но призна, че в настоящия момент тези обърквания трябва да се изгладят.

На световната сцена няма други двама партньори, които да споделят до такава степен едни и същи ценности, каквито са САЩ и Европа, каза той.

Шойбле посочи, че основната грешка на Запада е направена още преди 25 години при падането на Стената. Тогава решихме, че сме победили завинаги. Но това се оказа заблуда, призна той. Не ни помага по никакъв начин да говорим непрекъснато само за моралната ни правота, а да не сме в състояние да поддържаме ефективни институции и работещи икономики, каза още министърът. Той посочи обаче и че макар и Русия да има имперски амбиции в момента, те няма да издържат по-дълго от този един момент. Русия не е модел за развиващите се икономики, а прогнозите за нейната собствена иконоимка са по-скоро мрачни, каза още той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ангела Меркел: Искаме да можем да разчитаме на руските доставки на газ

Германският канцлер Ангела Меркел призова всички 18 държави - членки на Европейския съюз, които получават газ от Русия през Украйна, да реагират с единна позиция срещу заплахата на президента Владимир Путин да ограничи доставките. Путин заплаши..

публикувано на 12.04.14 в 12:08

Продължава напрежението в Източна Украйна

Продължават опитите на проруски сепаратисти в източните украински региони да противодействат на правителството в Киев. Привърженици на федерализирането на Украйна са опитали да завземат сградата на областната прокуратура в Донецк, но след преговори с..

публикувано на 12.04.14 в 12:02

Олег Тягнибок: Международната общност може да опрости външния дълг на Украйна

Лидерът на партия "Свобода" и кандидат за президент на Украйна Олег Тягнибок смята, че международната общност може да опрости външния дълг на Украйна, както стана с Полша и Гърция. По-рано назначеният от Върховната рада за министър на финансите..

публикувано на 12.04.14 в 09:51