Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Няма данни за жертви, но има много сериозни материални щети в наводнените райони

Представители на правителството пътуват към бедстващите райони

| обновено на 04.12.14 в 12:50
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Няма данни за жертви, но има много сериозни материални щети в наводнените райони, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. На този етап не е необходима допълнителна помощ и военна техника, обясни Дончев и допълни, че институциите са максимално ангажирани.

И засега ситуацията не предполага такова нещо. Ако се наложи, обезателно. От сутринта следим ситуацията и информираме министър-председателя, който знаете, че е в Брюксел. Министър Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула, заместник-министърът на вътрешните работи Ципов и комисар Николов пътуват на юг в най-засегнатите райони. Информацията досега е, че няма данни за жертви, има материални поражения, особено в наводнените участъци, има залети къщи, мазета. Следим ситуацията отблизо.

Средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани, въпреки че бяха отпуснати и допълнителни 50 милиона лева, каза вицепремиерът Дончев и припомни, че страната ни ще получи допълнително финансиране от Фонда за солидарност.

За съжаление обемът на щетите, включително и тези от наводненията през годината, е в пъти по-голям. Голяма част от общините все още не са получили средствата, които са поискали. Допълнително ще имаме финансиране от Фонда за солидарност. Не е цялата поискана сума, само по един процент от него, който по най-бързия начин ще бъде разпределен на пострадалите. Заместник-министър Николова е в Брюксел, обсъжда с Европейската комисия механизма, по който да става това, но в прав текст тези средства ще бъдат в помощ и също няма докрай да бъдат достатъчни, защото основно пораженията по публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

100 души от бургаската община Средец са евакуирани, заради опасно високо ниво на язовир "Зорница"

100 души от 2 села в бургаската община Средец са евакуирани. Очаква се на място да пристигнат хидроинженери, които да определят какви спешни мерки трябва да се предприемат, за да не прелее язовирът. Евакуираните са от селата Радойново и Драката, каза кметът..

публикувано на 04.12.14 в 11:08

Преля и река Мартинка край Димитровград

Река Мартинка е преляла край димитровградското село Злато поле след падналите валежи през последното денонощие. През септември същата река причини наводнения в общината. Снощи е бил затворен за преминаване пътят за Симеоновград, който минава през селата..

публикувано на 04.12.14 в 10:09

ГКПП “Капитан Андреево” вече е отворен

Граничният пункт "Капитан Андреево" вече е отворен, след като не работеше почти цял ден заради наводнение. Пред пункта, на българска страна, има образувана 12-километрова опашка от чакащи тежкотоварни автомобили. Движението е пренасочено към другия..

обновено на 04.12.14 в 18:07

Бедствено положение в Белоградчик, частични наводнения в Бургаско и Сливенско

Заради заледяванията в Белоградчик действа бедствено положение и училищата са затворени. От два дни без ток са 25 населени места в област Видин. По авариите работят десетки екипи на ЧЕЗ, но вероятно електричество ще има след ден.   Частични наводнения има..

публикувано на 04.12.14 в 09:24

Заседание на кризисния щаб в Елхово заради рязкото повишаване на нивото на река Тунджа

Разливът на река Тунджа западно от град Елхово е над 2 километра. Два жилищни блока са с наводнени мазета и вероятно ще останат без ток, съобщи кметът на Елхово Петър Киров . В село Трънково е залята помпената станция и водата в селото ще бъде спряна. Само..

публикувано на 04.12.14 в 09:07

В четири области е в действие планът за защита при бедствия

В областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е въведен в действие Националният план за защита при бедствия в частта „Наводнения”. В област Видин е въведен и Националният план за защита при обледеняване.  Създадена е организация за наблюдение на..

публикувано на 04.12.14 в 13:09

Бедствено положение е обявено в Раднево, следят яз. "Ковачево"

Наводнени приземни етажи, мазета и дворове има в около 20 села в Старозагорска област след обилния дъжд. Критично е състоянието на язовир "Ковачево", който може да наводни рудник „Трояново север“. Затова екипи на дружеството ще дежурят цяла нощ, ще се..

обновено на 04.12.14 в 16:43

Два язовира преливат в Шуменска област

Два потенциално опасни язовира в Шуменска област преливат -  "Кълново" и "Янково". Ако валежите продължат вероятно ще започне и преливане на язовир "Александрово", прогнозира Наско Каневров от Басейновата дирекция. Като потенциално опасни са определени..

публикувано на 04.12.14 в 13:24

Усложнява се обстановката по долното течение на река Тунджа

Повече от сто семейства в Елхово може дабъдат евакуирани, ако през следващото денонощие нивото на река Тунджа продължи да се покачва. Наводнени са мазетата на два жилищни блока и в тях е прекъснато електричеството. Министър Десислава Танева съобщи, че в..

обновено на 04.12.14 в 15:45