Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Промените в ГПК и НПК ще допринесат за гарантиране интересите на държавата по сделката с LIC33

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

В края на работния ден вчера в Народното събрание бяха внесени два законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Това са поправките, добили популярност през последните дни, с краткото обобщение, че главният прокурор ще получи право да спира съмнителни търговски сделки.

Петима депутати от четири различни парламентарни групи стоят зад направените промени. Това са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ. БСП публично заявиха вчера, че биха подкрепили тази идея.

Внесените законодателни промени бяха предизвикани от кризата с КТБ. Сред предложенията е възможността прокуратурата да е самостоятелна страна, когато се защитава държавния или общински интерес, и да се обжалват вече постановени актове.

Прокуратурата е имала правомощия да спира съмнителни търговски сделки до 1998-а година, припомни в предаването "Преди всички" председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов:

Освен че възстановявме възможността прокуратурата да стъпва във вече образувани дела, предвижда се процесуална възможност тя да е самостоятелна страна в гражданския процес, т.е. установява се професионална легитимация и възможност да се предявяват искове. В три хипотези сме посочили, че това може да се получи - в защита на държавния интерес, интереса на общините или на лица, поставени под особена закрила от закона. Също така в тази връзка е предвидена възможност и да се обжалват постановени вече съдебни актове. 

Кирилов посочи и промените, които се предвиждат в Наказателно-процесуалния кодекс:

Те засягат мерки тогава, когато се цели предотвратяване на умишлено престъпление, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено. В изключителни случаи главният прокурор може да спре определена финансова операция или сделка с имущество, както и свързаните с това действия до три дни. /.../ Изключителните случаи засягат огромни щети на държавния, на публичния интерес, тогава, когато интересът на обществото е радикално засегнат. 

Депутатът заяви, че предлаганите промени ще допринесат за гарантиране на интересите на държавата във връзка със сделките за 1 евро на Цветан Василев.

Цялото интервю с Даниел Кирилов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Димитър Марков: Промените в НПК дават изключително големи правомощия на прокуратурата

Във връзка със законодателните промени в Гражданско-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат да се даде възможност на прокуратурата да разваля съмнителни сделки,  Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 01.04.15 в 09:32