Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Можем да отнемем правата на акушерката от "Софиямед" за 3 години

Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече работи по случая в болница "Софиямед". Както стана ясно вчера, полицията разследва инцидент в болницата със седемдневно бебе. След установяване на травма и кръвоизлив новороденото спешно е изпратено за лечение в болница "Токуда". Детето е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му. 

В предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията.
Комисията още вчера е започнала своите предварителни проучвания. Нека да не избързваме, защото това е потресаващ случай. Аз са надявам, че това е изолиран случай и повече никога няма да се случи. Ще изчакаме прокурорското разследване, за да сме абсолютно убедени в правилността и на нашите разследвания.

Според Милка Василева не трябва да се допуска генерализиране на случая и настройване на обществото срещу всички акушерки у нас:

Ние също се разграничаваме от тежкото криминално престъпление и ще направим всичко възможно да внесем успокоение сред нашите членове акушерки, да търсим начините да преодолеят този тежък шок, за да можем да окажем качествени грижи на майките.

Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на акушерката от "Софиямед", е отнемане на професионални права за срок от 3 години.

Поне на този етап изглежда, че ще бъде наложено най-тежкото наказание, каза председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките.

Цялото интервю с Милка Василева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Новородено е било удряно от акушерка в столична болница

Полицията в София разследва инцидент в болницата "София мед" със седемдневно бебе. След установяване на травма и кръвоизлив новороденото спешно е изпратено за лечение в болница "Токуда". От лечебното заведение обясниха, че бебето вече е със стабилизирани..

обновено на 23.04.15 в 17:13

Акушерката, пребила жестоко новородено, е обвинена в опит за убийство

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от гр. Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. На 14 април в болница "Софиямед" ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете, съобщиха от прокуратурата. На..

публикувано на 23.04.15 в 18:20
Румяна Арнаудова

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева след упражнено насилие върху новородено . Тя е обвинена в опит за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост,  съобщи пред "Хоризонт" Румяна Арнаудова , говорител на..

публикувано на 23.04.15 в 18:23

От "Софиямед" не изясняват колко души са знаели са случая с битото бебе

Неизяснени остават до този момент въпросите колко души от болницата, където е нанесен побоят над новородено дете, са знаели за случая, и в реално време ли се наблюдават камерите в отделенията на лечебното заведение. На запитване на "Хоризонт" от отдел..

публикувано на 24.04.15 в 09:12

Проф. Вихра Миланова: Винаги има белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор

Медицинската професия е сред тези, свързани с високи нива на стрес и емоционално натоварване, поради непрекъснатия контакт с различни човешки драми и отговорността за живота на много хора. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Вихра Миланова..

публикувано на 24.04.15 в 09:51