Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу кмета на Петрич ескалира

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на кмета Вельо Илиев и неговия заместник Христо Георгиев

4
Снимка: БГНЕС
Протестите в Петрич се радикализират. За около 15 минути беше блокиран международният път за Гърция Е-79 в района на зеленчуковата  борса край село Кърналово. Освен оставка на общинското ръководство днес беше поискан и затвор за кмета и част от неговия екип, който беше обвинен в корупция и злоупотреба с държавни и европейски средства.

Около стотина души и десетки строителни машини успяха да пробият полицейския кордон и да спрат движението по най-натоварения път в страната. Към недоволството на бизнеса в Петрич се присъединиха и много жители, които след изнесената информация в медиите преформатираха протеста като граждански:

Инженери, доктори, учители, изобщо интелигенция, която иска да контролира управлението на община Петрич, защото виждате как стават нещата - краде се, лъже се, злоупотребява се. Ето ви борсата, която е общинска собственост и ето ви борсата, която е частна собственост на кмета и заместник-кмета.

То се знае, че има шуробаджанащина, отдавна. Вчера получихме информация, че прокуратурата е задействала проверки и сме убедени в тях, коментираха протестиращи.

Представителите на сдруженията за гражданско управление и контрол на строителите и на хотелиерите разпространиха открито писмо до основните институции в държавата. Шест са исканията в него. Те настояват и за въвеждане на изискване за до два мандата за общинските кметове.

В откритото писмо, изпратено до президента, до председателя на Народното събрание, до министъра на правосъдието и до главния прокурор се предлага създаването на национална структура за изготвяне на единни условия и изисквания за участие в търговете, както и централизиран избор на изпълнители по обществените проекти.

По повод обвиненията в злоупотреби и корупция при провеждането на обществени поръчки в Петрич, главният инженер на общината Петя Кънчева коментира:

Това в момента аз го приемам като един натиск, като едно изнудване върху кмета и неговия екип.

Високопоставен представител на законодателната власт, пожелал анонимност, заяви за "Хоризонт", че утре се очаква прокуратурата да повдигне обвинение на кмета на Петрич Вельо Илиев и на неговия заместник Христо Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Руси Бахтарлиев: Строителни фирми от Петрич работим из цяла България, а в нашия град нямаме един спечелен търг

Протестите срещу кмета на Петрич Вельо Илиев за нарушения в обществените поръчки продължават и днес, въпреки че прокуратурата започна разследване. Сдружението на строителите в Петрич не се отказа от намерението да бъде блокиран път Е-79 в района на гората..

публикувано на 19.05.15 в 08:34