Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: България може да спечели от кризата в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да спечели от финансовата криза в Гърция, тъй като гръцкият бизнес отново насочва инвестициите си към нас, прогнозират икономисти. Явор Алексиев от Института за пазарна икономика обяснява процеса с опасенията на гръцките предприемачи от фалит и по-високи данъци в Гърция.
 
В гръцкия бизнес се забелязва засилен интерес към инвестиции в България, преместване на част от дейността на гръцки фирми в България, съответно и закупуване на недвижими имоти. Гръцкият бизнес се опасява от фалит и от много по-високи данъци, от девалвация или смяна на валутата. Това са все неща, които всеки един бизнес се опитва да омекоти като ефекти. Частният сектор, специално аз мисля, че е готов за такова развитие на нещата. И дори в крайна сметка може да се окаже, че България може да спечели от ескалацията на кризата в Гърция, поне временно, каза Алексиев.

В същото време експертите признават, че част от българските фирми, работещи с Гърция, ще усетят затруднения.

Част от българските банки са с гръцка собственост, макар техният дял да намалява през последните години. Една значителна част от българските банки, банките в България, все още са дъщерни дружества на гръцки банки. Те обаче са регистрирани по българското законодателство и поне по това, което имаме като данни за тяхното финансово състояние, не би трябвало те да понесат негативи от евентуален фалит на Гърция, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Сакеларидис

Гърция е готова да продължи преговорите с ЕС и МВФ до края на юни

Гърция ще използва всички налични възможности, за да постигне споразумение с кредиторите от ЕС и МВФ и е готова да преговаря до края на юни за сключване на толкова необходимата сделка, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Гаврийл Сакеларидис ...

публикувано на 08.06.15 в 14:25

Министрите на финансите на Гърция и Германия се срещнаха в Берлин

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се срещна в Берлин с най-твърдия си противник - германския министър на финансите Волфганг Шойбле - без обаче да направи коментар пред медиите при пристигането си, предаде ДПА. Германски официални лица..

обновено на 08.06.15 в 13:07

Лидерите на Г-7 призоваха за постигане на споразумение с Гърция и за разширяване на санкциите спрямо Русия

На започналата вчера двудневна среща на Г-7 в Германия лидерите на най-силно развитите икономики в света сякаш се обединиха около идеята за удължаване на срока на действие на западните санкции спрямо Москва и в същото време те продължават да търсят пътища..

публикувано на 08.06.15 в 11:37

Председателят на Европейския парламент предупреди Гърция с драматични последствия

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц подтикна в интервю Гърция да приеме предложенията на международните кредитори за споразумение пари срещу реформи. Той предупреди Атина, че ако не успее да достигне до споразумение ще последват..

публикувано на 08.06.15 в 08:34
Матео Ренци

Ренци: Гърция трябва да изпълни реформите, а не да излиза от еврозоната

Италианският премиер Матео Ренци зави, че излизане на Гърция от еврозоната би било грешка, но гръцкото правителство трябва да изпълни необходимите реформи. В кулоарите на срещата на върха на Г-7 Ренци изтъкна, че правителството на премиера Алексис..

публикувано на 08.06.15 в 07:15