Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха тол таксите за камионите и електронните винетки за колите

Магистрала

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за пътищата, които уреждат въвеждането на смесена система от тол такса за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките. Условията, редът и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за плащане на такса за изминато разстояние - тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки, се определят с наредба на Министерския съвет, записаха депутатите.

Шофьорите са длъжни да предоставят при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси за преминаване по републиканските пътища.

Националната система за събиране на такси за използване на пътната инфраструктура включва и Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние (ЕУЕСТ), записаха депутатите. Установените в България доставчици могат да предоставят ЕУЕСТ след като бъдат регистрирани в национален електронен регистър на доставчиците на ЕУЕСТ, поддържан от Агенцията "Пътна инфраструктура", и след сключването на договор с лицето, събиращо таксата за изминато разстояние.

Отстоянията от пътните възли, при които се изграждат крайпътни обслужващи комплекси, вече ще се определят в Наредбата за специално ползване на пътищата, прие още парламентът. Досега законът предвиждаше забрана за изграждане на такива обекти на отстояние, по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

За предотвратяване на опасността от падащи дървета, които могат да застрашат сигурността на движението по републиканските пътища или живота и здравето на хората, с решение на управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" се допуска премахването им в площите, попадащи между обхвата на пътя и ограничителната строителна линия. За решението се уведомява Изпълнителната агенция по горите.

Депутатите приеха на второ четене и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С измененията се въвеждат санкции за нарушения, извършени от разпространителите на корабни горива. Предвидени са и санкции за кмет на община, който не разработи в срок програмата за намаляване на нивата на замърсителите на въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама задържани за кражбата на коледна елха в Перник

Двама перничани са задържани за кражбата на елхата от подлеза при жп гарата в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Мъжете са на 34 и 46 години и са познати на полицията и с други криминални прояви. Двамата са установени и задържани от органите на реда след подадения от община Перник сигнал и предоставените записи от..

публикувано на 25.12.23 в 11:51

Очаква се затопляне

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и вечерта ще е значително по-ниско от средното за ноември. До сутринта на места в западните райони от страната ще превали сняг. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, като в планинските райони ще се усили. Днес на места в низините и котловините ще е почти тихо и там ще се образуват мъгли...

публикувано на 28.11.23 в 07:15

Водата ще бъде спряна в части от ж.к. "Бъкстон" и кв. "Бенковски"

На 16 ноември във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по бул. „Александър С. Пушкин“, ж.к. "Бъкстон" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа в района на: ул. „Света Екатерина“, ул. „Голям Братан“, ул. „Вихрен“, ул. „Ген. Александър В. Суворов“ и бул. „Цар Борис III“. При продължителност на..

публикувано на 16.11.23 в 07:27
Весела Данчева  - продуцент и режисьор на анимационно кино

Отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални прожекции в Дома на киното

Най-големият фестивал за анимация за възрастни ще се проведе във френския град Анси. Част от програмата ще можем да гледаме в Дома на киното в София, на 28 октомври. Разговор за смисъла на анимацията с режисьора и продуцент на анимационни филми  Весела Данчева от “ Compote Collective “. Пред Радио София тя сподели някои характеристики и..

публикувано на 20.10.23 в 13:52

Информират за ХИВ и други сексуално преносими инфекции пред Народния театър „Иван Вазов“

Местна кампания, целяща да повиши осведомеността относно превенцията на ХИВ и други сексуално преносими инфекции, ще се проведе днес в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Кампанията се организира от Международната фондация за развитие на Y- PEER (IFYD) съвместно със сдружение "Професионален форум за образованието" (PFO). Повече за..

публикувано на 01.08.23 в 16:18
Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел с наградата

Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - "Букър". Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. Господинов стана първият български писател с тази награда. Преводът на английски език е на Анджела Родел. След връчването на наградата Георги Господинов благодари на..

публикувано на 24.05.23 в 07:10
Елина Желева и Макс Гурвиц

Как да опазим живота и културно-историческото наследство

Поредното издание на “Късното шоу” на Радио София разказва за три успешни инициативи свързани със съхраняването на човешкия живот, паметта и културно-историческото наследство на България. Гости на Даниел Ненчев са Иво Милев, арх. Дора Иванова, Елина Желева и Макс Гурвиц. Слушайте епизода тук: В първата част на предаването Иво Милев..

публикувано на 22.11.22 в 20:05